.

La Dra. Mònica Pérez-Temprano ha estat seleccionada com un dels 12 talents de l’any per la prestigiosa revista Chemical & Engineering News.

La Dra. Mònica Pérez-Temprano, group leader de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), ha estat seleccionada com un dels 12 talents de l’any per la prestigiosa revista Chemical & Engineering News (C & A) de l’American Chemical Society (ACS) .Des 2015, la revista C & A escolleix anualment 12 prometedors joves químics procedents del món acadèmic i del sector industrial de tot el món. Els noms dels guardonats de 2018 s’han revelat aquesta matinada a la reunió anual de l’ACS a Boston, on els ’12 talents’ presentaran la seva investigació en format TED Talk. El reconeixment arriba enmig del debat obert per la decisió de retirar a l’ICIQ del programa d’excel·lència Severo Ochoa argumentant, precisament, la manca de lideratge femení entre els grups de recerca de l’institució.

“Estic segura que aquest reconeixement internacional donarà una gran visibilitat a la nostra investigació. L’objectiu és resoldre grans reptes que encara són una incògnita per a la ciència, ia més contribuirà a inspirar les generacions més joves”, assegura Pérez-Temprano.

Els ’12 talents’ han estat seleccionats per C & A d’entre més de 350 nominats. Els factors de decisió en la selecció han estat estretament lligats a identificar aquells joves talents que buscansoluciones als desafiaments que la mateixa C & A descriu com “més problemàtics” dins el camp de la investigació química.

“El coneixement és poder”

Mónica Pérez-Temprano és especialista en química organometàl·lica, i centra la seva investigació en entendre com tenen lloc diferents tipus de processos químics rellevants per a la síntesi de molècules orgàniques. El coneixement adquirit durant aquests estudis te el potencial de millorar velles reaccions i descobrir noves.

“Si som capaços d’entendre com es comporten els àtoms i les molècules, podrem dissenyar processos més eficientes.Nos nodrim de tot tipus d’informació, les reaccions que fracassen també donen pistes sobre com es transforma la matèria, i poden ajudar-nos a dissenyar processos més productius, més ràpids i més econòmics”, explica Pérez-Temprano. “Arribar a comprendre els mecanismes de reacció’, el que vindrien a ser instruccions IKEA de la química, és una mica complex i alhora fascinant. Utilitzem diferents tècniques per veure els passos intermedis (‘els mobles a mig montar’) i així entendre millor els camins que segueixen les reaccions químiques”.

Sobre la Dra. Mònica Pérez-Temprano

Mónica Pérez-Temprano es va incorporar a l’ICIQ el 2015 a través del Starting Career Programme de l’institut. Aquest programa té l’objectiu d’ajudar a joves investigadors excel·lents a formar el seu propi grup de recerca i començar així una carrera independent.

Es va llicenciar en Química per la Universitat de Valladolid en 2005 i es va doctorar amb Summa Cum Laudeen 2011 a l’Institut Universitari CINQUIMA de la mateixa ciutat, sota la supervisió dels professors Pablo Espinet i Juan A. Casares. El 2012, i fins a la seva incorporació a l’ICIQ, va passar a formar part del grup d’investigació de la Prof. Melanie Sanford de la Universitat de Michigan, considerat com un dels millors grups especialitzats en química organometàl·lica.