.

Imatge d'arxiu del polígon Nord. Foto: Cedida

Imatge d’arxiu del polígon Nord. Foto: Cedida

La Plataforma Cel Net i diversos col·lectius ecologistes han engegat una campanya de signatures per demanar un estudi de qualitat de l’aire al Polígon Nord. La campanya ja porta més de 2.600 signatures. La petició, que serà entregada als alcaldes dels municipis afectats, exigeix el finançament d’un estudi “independent, exhaustiu i verídic” dels compostos que emeten les industries químiques de la zona.

“Fa més de 50 anys que els habitants del Camp de Tarragona convivim amb el que avui en dia es considera el polígon industrial químic i petroquímic més gran del sud d’Europa” diu la petició. També afegeix que “tot i que la seva activitat és considerada com a “normal” per part de l’Administració Pública i les empreses afiliades al complex químic, els habitants es veuen afectats per freqüents episodis de contaminació lumínica, acústica i atmosfèrica”.

La Plataforma Cel Net exposa que al 2014 va aconseguir impulsar un estudi independent de la qualitat de l’aire al voltant del Polígon Nord. “Aquest estudi va detectar compostos com l’1,3-Butadiè o el Benzè, considerats altament cancerígens per la OMS, i va demostrar que superaven, per molt, els nivells referents a la qualitat de l’aire” i es recorda que “aquest estudi va portar la problemàtica a la Generalitat de Catalunya on es va constituir la Taula de Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona (TQACT), però un any després de la creació d’aquesta, la població encara no disposem de dades reals sobre quins compostos químics estem respirant” diu el document.

El ple rebutja la moció presentada per ERC, CUP, PDC i ICV

Ahir, durant el ple de l’Ajuntament de Tarragona es rebutjar la moció presentada part d’ ERC, CUP, PDC i ICV per finançar aquest estudi. La moció va ser rebutjada per 16 vots en contra (Unió, PP, Ciutadans, PSC) i 9 a favor (ICV-EUiA, CUP, CDC, ERC). Els partits que van presentar-la sol·licitaben que es destinés la partida pressupostaria de 35.000 euros al primer informe d’aquest estudi.

Laia Estrada, portaveu de la CUP, afirmava que ‘l’Ajuntament no ha fet res al respecte per saber l’aire que s’està respirant”. Per Estrada la partida pressupostària “insuficient” i encara “no se sap en que es gastaran els 35.000 que estan destinats”. Aquesta moció dona continuïtat a la moció aprovada per 2015. “Estàvem demanat saber què, qui i quan està contaminant” afirmava Estrada.

Per la seva banda, el regidor d’ERC Jordi Fortuny, ha recordat que aquest estudi “és un inventari dels focus que són susceptibles de tenir emissions”. La portaveu ICV-EUiA, Arga Sentís, afirmava “que és lògic defensar i exigir dotació pressupostària.”

Per la seva banda, Rubén Viñuales recordava que “les competències són de la Generalitat”. I l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros anunciava que exigirà el finançament d’aquest estudi a la Generalitat.

B.U.