.

Logo de l'associació de malalts químics de Tarragona

Logo de l'associació de malalts químics de Tarragona

El president de l’Associació AQUA de malalts químics i ambientals de Tarragona denuncia la rebaixa del seu grau d’invalidesa -d’absoluta a total- que li ha aplicat l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) pel fet de comprovar que és actiu i ajuda a altres afectats, malgrat haver-hi informes mèdics que avalen la persistència de les seves lesions. “Em sembla inversemblant que l’ICAM consideri que puc treballar només pel fet que intento ajudar a altres persones malaltes que necessiten suport”, ha afirmat Mario Casas, aquest dimarts en roda de premsa a Tarragona. El Col·lectiu Ronda, que exerceix la defensa d’aquest afectat, ho interpreta com una cacera de bruixes.

Segons el col·lectiu, l’IMAC considera que, com que Arias, afectat de Sensibilitat Química Múltiple, participa activament en reunions i conferències com a representant d’AQUA i altres col·lectius, això és “raó suficient per reduir el grau d’invalidesa d’una persona”. L’IMAC, segons el Col·lectiu Ronda, el defineix com una persona que es dedica a ajudar a altres afectats i, sobretot, a litigar i defensar els seus drets.

“Una actuació injustificable, absolutament insòlita”, ha denunciat Jaume Cortés, advocat de l’entitat. “La intenció és evident: es vol transmetre el missatge de què lluitar en defensa dels drets de les persones malaltes comporta problemes i té conseqüències; un veritable avís per a navegants per fer desistir la gent que, com el Mario, han estat i continuen sent lluitadores i reivindicatives en defensa del dret a la pròpia salut”, ha afegit.

Cortés ha recordat que, per revisar el grau d’invalidesa, cal acreditar clínicament una millora en l’estat de salut del pacient. “Aquest, però, no és el cas d’en Mario ja que els arguments que es fan servir per justificar la reducció que té reconegut no són pas mèdics, sinó referents a l’activitat que desenvolupa com a president d’AQUA i persona compromesa amb altres afectats de Sensibilitat Química Múltiple”, ha dit.

“No em fa por lluitar, és el que he fet tota la vida i si ara he de tornar-ho a fer, doncs ho faré”, ha afirmat Mario Casas. “Em sembla inversemblant que l’ICAM consideri que puc treballar només pel fet que intento ajudar a altres persones malaltes que necessiten suport, com jo vaig necessitar-ho i continuo necessitant molt sovint, la solidaritat no és pas cap delicte o, al menys, no hauria de ser-ho”, ha declarat.

A més, a causa de la revisió, la seva pensió es veurà reduïda en 500 euros -passant del 100% de la base de cotització sense tributació al 75% i subjecte a cotització per IRPF. El Col·lectiu Ronda apunta que la decisió de revisar el grau d’invalidesa de Mario Arias arriba justament quan està a punt d’executar-se una sentència que obliga la Generalitat a abonar-li una important quantitat en concepte de danys i perjudicis.

Segons el col·lectiu, la incapacitat del president d’AQUA deriva de les malalties contretes com a conseqüència de l’exposició a agents químics nocius que va patir quan treballava com a peó d’Obres Públiques en el manteniment de carreteres. “Unes llesions provocades per la manca de mesures de seguretat, de les quals els tribunals n’han fet responsable a la Generalitat de Catalunya”, recorda el col·lectiu.