.

La candidata d’ERC i altres membres de la candidatura han visitat l’Institut Martí i Franquès de Tarragona per reivindicar les escoles obertes i posar de manifest l’actual increment en recursos i personal. Foto: ERC

La candidata de la demarcació i els números 3, 4 i 6 de la llista, Irene Aragonès Gràcia, Carles Castillo Rosique i Oriol Pallissó Balanyà, visiten l’Institut Martí i Franquès de Tarragona per reivindicar les escoles obertes i posar de manifest l’actual increment en recursos i personal.

“El 6% del pressupost del país s’ha de destinar a Educació. Volem situar-nos en els estàndards europeus i en el que diu la Llei d’Educació de Catalunya. Ara estem al nivell del 2010, d’un 4% aproximadament, que és quan hi va començar a haver les retallades”. La candidata per la demarcació al Parlament, Raquel Sans Guerra, ha reivindicat aquest objectiu de país durant la visita que ha efectuat aquest matí amb Irene Aragonès Gràcia, Carles Castillo Rosique i Oriol Pallissó Balanyà, números 3, 4 i 6 de la llista, respectivament, a l’Institut Martí i Franquès de Tarragona. Com a mostra de suport a la tasca de tots els centres educatius, la candidatura d’Esquerra Republicana s’ha reunit amb la direcció de l’institut més gran de Catalunya i el segon més antic del país, que té 1.480 alumnes matriculats i 120 professors i professores i que enguany celebra el 175è aniversari. Es dona la circumstància que Raquel Sans havia fet pràctiques en el centre i Carles Castillo n’havia sigut alumne.

“Reivindiquem l’Educació -ha manifestat Raquel Sans- com un dels pilars bàsics per a la república catalana independent que volem. L’Educació és un dret fonamental i, per tant, fins i tot en el context actual, s’ha de fer l’impossible per mantenir les escoles obertes, garantir-ne l’accés a tothom i haver reiniciat el curs amb la màxima normalitat possible i amb tota la seguretat per a la comunitat educativa”. La cap de llista proposa que les millores i l’increment de recursos i personal assolits a causa de la pandèmia passin a ser estructurals. “Més recursos vol dir menys ràtio d’alumnes i vol dir millor atenció a l’alumnat. Hem d’aspirar a que això sigui possible i aconseguir el que els experts aconsellen: el 6% del pressupost d’un país s’ha de dedicar a Educació”.

El projecte educatiu d’Esquerra Republicana passa per impulsar i convertir en capdavanters centres com el Martí i Franquès, un centre referent arreu de Catalunya amb 27 grups d’ESO i 18 grups de Batxillerat, però també passa per “potenciar un model d’escola rural que ha de servir perquè enlloc de tancar escoles de pobles petits se n’obrin. L’escola rural també és el nostre model de país”, segons Sans. En aquest sentit, Educació està consolidant el Pla de Llar en municipis de menys de 2.500 habitants per blindar les escoles bressol al món rural i així atreure famílies als municipis petits.

Irene Aragonès, per la seva banda, s’ha referit als Plans de Transició al Treball, un àmbit en el qual disposa d’una àmplia experiència professional: “Volem un sistema educatiu que no exclogui ningú. Més enllà de l’àmplia oferta formativa que es cursa en centres com el Martí i Franquès, la nostra aposta passa també per detectar i reconduir l’alumnat que no encaixa en el sistema oferint-li alternatives”.

Carles Castillo ha explicat que “ens hem interessat per com ha anat la tornada a l’institut i com està funcionant el cribratge que s’està fent entre el professorat amb els test automostra”, de la mateixa manera que s’està duent a terme a tot el país per saber amb dades reals l’impacte de la Covid als centres docents.

Els candidats han destacat, finalment, l’actual aposta per accelerar en tres anys el Pla Educació Digital de Catalunya, que estava previst inicialment pel període 2020-2025 i que la pandèmia ha fet avançar. “Es treballa intensament perquè tot el professorat i tot l’alumnat que ho necessiti tinguin portàtil i connectivitat”, han recordat.

Redacció