.

Rajoy i els ministres drets a l’inici del Consell de Ministres extraordinari d’avui. Foto: Pool Efe

Duríssima reacció del Govern central al conflicte català. S’anava anunciant que el 155 s’aplicaria gradualment i avui el Govern central ha decidit de facto suspendre l’autonomia catalana.

El president del Govern central, Mariano Rajoy ha anunciat a les 13:25 hores després de la reunió extraordinària del Consell de Ministres la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, del vicepresident, Oriol Junqueras, i dels consellers de l’Executiu català. La Generalitat passa a ser controlada per Madrid, com també el Parlament.

El cessament entrarà en vigor quan s’apliqui l’article, com també se cessarà els càrrecs de confiança, segons s’ha sabut després. També es podrà substituir membres dels mossos d’esquadra per guàrdia civil o policia nacional.

Rajoy ha anunciat l’activació de l’article 155 de la Constitució, amb unes mesures que haurà d’aprovar el Senat la setmana vinent. El president del Govern ha explicat com s’ha arribat fins aquí, què ha passat amb el diàleg demanat, els objectius que busca en aplicar l’article i les mesures més rellevants.

La primera mesura serà que la facultat de dissoldre el Parlament passa al president de Govern central, que convocarà eleccions fins un termini de sis mesos, “però es farà tant aviat com es recuperi la normalitat institucional”. El Govern sol·liciarà al Senat que autoritzi al Govern al cesament president de la Generalitat, vicepresident i els consellers de l’Executiu català. Les funcions les exerciran els ministeris. Rajoy ha assegurat que “no se supendrà l’autonomia”.

L’administració de la Generalitat “seguirà funcionant i actuarà sota les directrius dels òrgans designats pel Govern central”, a través dels ministeris.

TV3 i les emissors de ràdio passen a ser controlades pel Govern central, ha dit Rajoy a preguntes d’un periodista de TV3.

El Parlament farà la funció representativa, “però per respectar l’Estatut i Constitució”. El president del Parlament no podrà proposar candidat a la presidència de la Generalitat i no es podrà votar ni investir candidats; les facultats de control passaran a òrgans designats pel Senat, i “no es podran adoptar iniciatives contràries a l’Estatut i la Constitució”.

Els raonaments

Celebrar eleccions “és el que vol la majoria, obrint una nova etapa on es respecti la llei i es preservin els drets de la gent i el benestar de les persones”, ha dit Rajoy.

El Govern “ha hagut d’aplicar l’article (155) i aquest no era el nostre desig”, un article que només s’aplica en situacions excepcionals, ha dit. “L’apliquem perquè cap govern democràtic pot acceptar que es violi la llei, imposant els seus criters a la resta”.

Els objectius de la mesura són quatre, ha dit Rajoy: “Tornar a la legalitat, recuperar la normalitat i la convivència, que s’ha deteriorat molt a Catalunya, continuar amb la recuperació econòmica que avui està en perill a Catalunya per les decisions capritxoses i unilaterals que s’han pres, i celebrar eleccions en situació de normalitat”.

Les darreres dades econòmiques són “preocupants”, amb el trasllat de més de mil empreses fora de Catalunya, també s’han desincentivat inversions, desaccelerant el PIB. “Si Catalunya s’independitzés abandonaria la UE i la OMC, passant a ser un país tercer, desapareixent les facilitats del Banc Central Europeu”. “Es produiria una inflacció incontrolada, amb un empobriment entre el 25 i 30% del PIB de Catalunya”, ha argumentat.

Les mesures s’han pres d’acord amb el PSOE i Ciutadans.

Liquidació de l’Estatut

Rajoy ha explicat com hem arribat fins aquí: “Per un procés unilateral, contrari a la llei i buscant l’enfrontament”, amb un referèndum il·legal “que el Govern no podia acceptar”. “El més antidemocràtic va ser el que va passar al Parlament els dies 6 i 7  setembre, en què es van vulnerar els drets dels diputats de l’oposició i en un quart d’hora es qualificà un projecte de llei, es modificà l’ordre del dia i el debat va ser impropi d’un sistema democràtic. En poques hores en va liquidar l’Estatut de Catalunya i es van aprovar les lleis”.

El Govern s’havia situat fora de la llei i no va voler seguir les sentències del TC. Es va celebrar el referèndum “sense cap garantia democràtica”. El Govern va requerir si s’havia declarat la independència el dia 10. “Vam preferir actuar amb prudència i resposabilitat, amb sentit comú, esperant una rectificació que no es va produir”. “Sembla que alguns volien que s’arribés a aplicar el 155. No es poden fer pitjor les coses que com ho ha fet la Generalitat”, ha conclòs.

Quant al diàleg, una paraula “màgica”, “mai va plantejar la Generalitat un diàleg, sinó una imposició”. Es va convidar Puigdemont a explicar-se al Congrés i no ho va voler. “L’únic que va fer va ser liquidar la llei i posar en marxa una legalitat paral·lela”. “El diàleg que tant pregonava no es va aplicar a la meitat dels diputats del Parlament. El diàleg fora de la llei és profundamet antidemocràtic”.

En una escenografia inusual, tots els membres del Govern han assistit a la compreixença de Rajoy davant els mitjans de comunicació.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */