.

Una Oficina del Treball amb cues a la porta | Foto: E.F.

Una Oficina del Treball amb cues a la porta | Foto: E.F.

Si fa uns anys el terrorisme era el problema que preocupava a la societat, avui en dia la situació és molt diferent. Per sobre de qualsevol tema, la corrupció i la situació d’atur degut a la crisi econòmica són els problemes que preocupen més a les persones.

Malgrat que hi ha previsions positives per aquest any que entra, el repte de l’estat és rebaixar l’elevada xifra d’atur. El petroli alegra el panorama, mentre que la inestabilitat política suposa un dels principals riscs per caminar a la positivitat.

Amb la campanya de Nadal l’atur es sol reduir donant treball a gent en el sector de serveis: hostaleria, turisme, oci nocturn o establiments comercials lideren els llocs de treball d’aquestes vacances d’hivern.

Com buscar treball?

Les tradicionals maneres de buscar treball continuen en pràctica: fer cua per apuntar-se a la llista de l’atur o caminar per tota la ciutat amb 100 currículums a una carpeta és una imatge que esdevindrà, desgraciadament, tradicional en l’actualitat.

Però cada vegada amb més força la recerca de feina s’està sumant a la moda 2.0. Són moltes les empreses que només accepten currículums per internet; el sedàs és molt més fàcil de realitzar.

Seguint aquesta tendència en alça de la suma d’Internet i treball, portals com Infojobs o MilAnuncios són cada vegada més coneguts.

Demanda de treball a les xarxes socials

També cal destacar veure grups a xarxes socials com Facebook on penjar i gaudir d’ofertes i demandes de treball, grups que es tornen més populars a les xarxes socials. Des del Tarragona21 hem parlat amb l’Ángeles Olmeda, administradora d’un dels grups més populars de la comarca, “Ofertas / Demanda de empleo en la província de Tarragona” amb més de 12.000 membres.

La creació d’aquest grup d’ofertes de feina se li va acudir durant l’agost del 2013, estiu en el que es trobava sense feina i havent passat més d’un any sense treballar. Degut a la seva situació de salut amb problemes d’esquena no podia anar amunt i avall buscant feina. Amb aquesta situació se li va acudir crear un grup amb ofertes de treball.

“Primer vaig començar amb unes cinquanta persones, afegint a tots els meus coneguts sense treball” comenta Olmeda. Després, utilitzant les possibilitats de les xarxes socials, va compartir el grup amb altres grups de la comarca i a partir d’aquell moment el grup va començar a créixer sense parar.

Les ofertes que penja al grup les troba a tot arreu, “des de portals de treball com al mateix Facebook, on a les pàgines d’alguns establiments pengen ofertes”. En l’actualitat, ja no és només ella qui penja les ofertes sinó que “la gent que veu ofertes pel carrer ràpidament les publica al grup”, símbol que “cada vegada la gent és més conscient de les necessitats vertaderes”.

Un grup on cada dia hi ha més membres

En crear el grup, l’Ángeles va poder comptar amb l’ajuda d’una noia per gestionar el grup, les sol·licituds per afegir-s’hi o les publicacions de les ofertes. Però ara ho gestiona ella sola degut a la falta de temps per haver trobat feina. Més endavant, una altra noia es va oferir a ajudar-la però finalment l’Ángeles segueix com a única administradora.

Amb Internet és molt fàcil penjar ofertes falses, però gràcies als membres de les diferents comunitats s’ajuden a l’hora de detectar les feines que no tenen sortida, ja sigui perquè són falses o perquè les condicions no són les mateixes que s’especifiquen a l’oferta.

El grup compta amb més de 12.000 membres

El grup compta amb més de 12.000 membres

Una pràctica que et fa sentir realitzat

Malgrat les ofertes, l’Ángeles continua sense treballar: “he pogut aconseguir treballs esporàdics però degut als meus problemes de salut no m’ha estat possible conservar-los”. Segons l’administradora, també li han demanat col·laborar a la secció d’ofertes d’un diari digital, però no ho va veure seriós “i no va arribar enlloc”.

Igualment, l’Ángeles es mostra molt contenta de gestionar el grup ja que l’aporta “molta felicitat, cosa que no es pot pagar amb diners”. L’administradora és conscient que ajuda a molta gent, “gent desesperada que ja no sap on buscar feina”. Amb el grup també es facilita informació i consells sobre com crear un currículum i, fins i tot, els usuaris del grup es poden descarregar un model.

Cursos gratuïts per aturats

Per la gent que no ha trobat treball, hi ha moltes maneres de fer coses: des de fer-se voluntari a alguna associació sense ànim de lucre o la realització de cursos gratuïts.

Els voluntaris de Tarragona2017, a part de participar als diferents esdeveniments esportius de la ciutat, també gaudeixen d’alguns cursets de formació gratuïts per complementar el que serà el seu treball durant els jocs del 2017.

També la CEPTA inicia el 2015 amb nous cursos gratuïts per persones exclusivament en situació d’atur. Els cursos es poden bonificar i són una gran oportunitat per tots aquells treballadors que desitgin millorar les seves possibilitats, ja que s’orienten cap a eines tan importants com són els idiomes, la gestió administrativa o la dinamització de comunitats.

A més a més, l’aprofitament dels cursos també inclou exàmens de titulació Cambridge o practiques en empresa. Totes les persones que estiguin interessades a rebre més informació sobre aquests cursos es poden posar en contacte amb el departament de formació, a l’adreça formacio@cepta.es o als telèfons 977 211 966 (Tarragona) i 977 323 552 (Reus).

AnnaMG