.

La Guàrdia Civil en la sortida de l'Ajuntament. Foto: Tarragona21

La Guàrdia Civil en la sortida de l’Ajuntament. Foto: Tarragona21

L’any 2010, l’Institut Municipal dels Serveis Socials de Tarragona (IMSST) va adjudicar a la mercantil Inipro treballs d’assistència a immigrants després d’un concurs al que es van presentar tres empreses. Era la fórmula entesa com a procediment negociat sense publicitat. Ho permet la llei per a contractes que no superin els 60.000 euros. L’Ajuntament convidà tres empreses a presentar-s’hi, però una va renunciar i les altres dues eren una filial i la seva matriu, Inipro, amb seu a Viladecans, que és qui va guanyar. Va perdre Itinere.

Posteriorment, l’IMSST va concedir una pròrroga del servei en 2011 i en 2012 sense treure el concurs a licitació, tal com demana la legislació. Inipro va cobrar 137.369 euros per aquests dos exercicis.

L’aleshores administrador de l’empresa, Ricard Campàs, era un conegut militant del PSC. L’oposició política a l’Ajuntament de Tarragona ho va denunciar, com el fet que un dels treballadors del servei era un destacat militant de les Joventuts Socialistes.

El cas va acabar als Jutjats de la mà del comitè d’empresa, al què s’hi va afegir la CUP. La denúncia assenyalava que l’empresa Inipro va adjudicar uns treballs relacionats amb serveis d’ajuda i d’integració d’immigrants de l’Ajuntament de Tarragona l’any 2010 que s’haurien prorrogat irregularment els anys 2011 i 2012. Segons va manifestar aleshores, la CUP veu en el cas un delicte continuat de prevaricació, tràfic d’influències i malversació.

Diverses irregularitats

La formació va justificar, en el seu moment, diverses irregularitats per portar el cas a la fiscalia: l’absència de motius per a l’externalització del servei tenint en compte l’existència de personal propi de l’IMSS, la inexistència d’informació relativa a les activitats desenvolupades per Inipro a Tarragona o del personal contractat. A més, apuntava a la impossibilitat de realitzar pròrrogues en el contracte segons el plec de clàusules o que s’hagués superat el pressupost màxim de licitació -uns 60.000 euros-, i que s’hi destinessin fins a 260.000 euros en tres anys.

L’equip de govern i el propi alcalde han situat sempre el cas en una irregualritat administrativa. L’Ajuntament té el convenciment que “va haver-hi irregularitats de tipus administratius no imputables a cap interès o a interessos personals de cap tipus”, per una qüestió de “mala praxis”, i que això va determinar un canvi de funcionament dins el propi institut, que es va fer la tardor del 2013.

Existia advertiments d’il·legalitat dels propis tècnics municipals sobre la pròrroga dels contractes. l’alcalde va respondre que havia de signar les factures perquè del contrari hagués pogut provocar un perjudici que hagués pogut tenir conseqüències legals ja que els treballs d’Inipro es van realitzar. Hagués pogut caure en un “enriquiment injust”.

El 10 d’octubre de 2015, la Guàrdia Civil va escorcollar dependències de l’Ajuntament i de l’IMSST. Va retenir Alejandro Caballero, extreballador i militants socialista de Tarragona. També van retenir i imputar l’exgerent de l’IMSST, Antonio Muñoz.

L’exsubdelegat del Govern central a Tarragona, Joan Maria Abelló, també va declarar, però com a testimoni, negant qualsevol irregularitat. Posteriorment, el jutge va reclamar que el propi alcalde testifiqués com a investigat, cosa que ho va fer el gener d’enguany. L’exregidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrín, també està investigada per aquest cas i va passar pels jutjats per declarar.

/* JS para menú plegable móvil Divi */