.

.

TOTS 21

Imatge del pessebre vivent de La Pobla de Montornès. Foto: R. de Arístegui

El primer a començar aquest proper cap de setmana serà el de la Masia de Castelló a Vandellòs

La temporada de Pessebres Vivents ja és aquí, després que l’any passat la pandèmia obligués a cancel·lar gairebé totes les representacions arreu de Catalunya. Enguany al Camp de Tarragona tornen a l’activitat quatre pessebres vivents: Masia de Castelló a Vandellòs, La Pobla de Montornès, Salou i Sant Jaume dels Domenys.

El tradicional pessebre vivent de la Masia de Castelló. Foto: Cedida

El Pessebre dels estels de la Masia de Castelló (Baix Camp) – Dies 11, 12, 18 i 19 de desembre 2021

El Pessebre vivent de la Masia de Castelló arriba a la seva 24a edició. La Masia de Castelló és un nucli despoblat del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, enclavat entre muntanyes, que va quedar deshabitat a meitats del segle XX. La seva decadència física s’aturà quan l’any 1997 es constituí l’Associació Masia de Castelló i organitzà el seu primer pessebre vivent. Poc a poc Castelló, gràcies al pessebre, ha recuperat carrers, parets, cases i algun sostre, aleshores mig enrunats i amagats sota la vegetació. Però no només ha recuperat el seu aspecte físic. Castelló, gràcies al seu pessebre, també recupera cada Nadal la seva vida. Aquella que havia estat a principis del segle passat quan hi vivien prop de 120 persones. A Castelló, per Nadal, hi torna a haver ferrer, baster, llatadores, canyisser, fuster… A l’era hi torna a haver garbes, al forn s’hi sent de nou la flaire del pa acabat de fer, a la taberna s’hi canta novament i el fum dalt al bosc del Tossalet delata la carbonera. Una autèntica mostra d’oficis tradicionals del sud de Catalunya.

La Pobla de Montornès ( Tarragonès) – Dies 19, 25, 26 de desembre 2021 i dies 2 i 6 de gener de 2022

A la Pobla de Montornès, situat en el marc incomparable del turó on hi ha l’Ermita de la Mare de Deu de Montornès, a un kilòmetre escàs del nucli del poble i en una zona envoltada de vegetació, pins i garrofers, des de fa 45 anys que es celebra un del pessebre més antic del camp de Tarragona. Un combinació d’escenes bíbliques amb quadres de tradició popular catalana conformen aquest pessebre vivent en moviment i parlat. Una joia que convida a tothom que vagi a visitar-lo a gaudir d’un fantàstic espectacle nadalenc.

Foto de família dels participants al de Salou. Foto: Cedida

Salou (Tarragonès) – Dies 18 i 19 desembre de 2021

Un altre dels pessebres del camp de Tarragona és el de Salou, que enguany celebra la sisena edició. Un pessebre vivent espectacular, amb la recreació del poble de Betlem del segle I, amb oficis antics, personatges, cases, vestuari, diàlegs, etc. Una de les seves singularitat, i que no veureu enlloc més, és la representació del naixement de Jesús amb format de musical. Més de 100 persones s’involucren cada any en aquest pessebre que cada any atreu a més gent.

Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès) – Dies 18 i 19 de desembre 2021

El Pessebre Vivent Parlat Xarel·lo de Sant Jaume dels Domenys encetarà la seva setena edició els dies 18 i 19 de desembre. Aquest pessebre, que va néixer de la mà d’un grup de pioners format per joves d’entre 15 i 17 anys de l’Agrupament Escolta els Xarel•los va prendre la iniciativa de crear un Pessebre Vivent per tal de recaptar diners per poder pagar el seu viatge de final de curs. Actualment s’ha convertit en un pessebre consolidat que cada any aplega més de 100 actors que es posen a la pell dels personatges, per fer-nos reviure les costums i tradicions més antigues

Els pessebre vivents de la Masia de Castelló, La Pobla de Montornès, Salou i Sant Jaume dels Domenys formen part de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, que aplega 49 pessebres arreu de Catalunya.

Més informació d’horaris i preus a https://www.pessebresvivents.cat/