.

Aplicacions per reciclar millor o organitzar esdeveniments esportius i mapes interactius sobre la Seu Vella de Lleida o el nucli antic de La Selva del Camp, entre els guanyadors. Foto: Cedida.

Vint escoles de tot Catalunya han rebut avui els mSchools Student Awards 2019, uns premis que reconeixen el talent jove digital i promouen la creativitat, les habilitats i les competències necessàries a l’era digital. Els guardons els atorga el programa mSchools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA. Els premis, que arriben a la seva sisena edició, reconeixen els projectes digitals desenvolupats per estudiants de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius durant el curs escolar.
La final, que s’ha disputat a La Farga de l’Hospitalet, ha comptat amb la participació de més de 750 alumnes d’entre 6 i 18 anys de centres educatius catalans, que han presentat els seus projectes digitals davant de més de 2.000 persones.

Els participants han desenvolupat aplicacions mòbils per oferir solucions a problemes del món real i que tinguin com a punt de partida els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. Com si es tractés d’un projecte d’emprenedoria, els equips finalistes han defensat el projecte d’app i model de negoci en un pitch de 2 minuts. A més, han comptat, també, amb un estand on exposar el seu treball davant del jurat i el públic assistent.En aquesta modalitat, els guanyadors tindran l’oportunitat de presentar el seu projecte a 4YFN, la fira de startups més important del món; participar en un programa de la prestigiosa acceleradora d’startups Founder Institute; o tenir una plaça per al campus d’innovació mSchools Bootcamp, en funció del curs escolar.

 

750 alumnes de primària, ESO, batxillerat i cicles formatius han competit en 3 modalitats (App Education, Mobile History Map i Scratch Challenge). Foto: Cedida.

Altres projectes, des del seu estand i en un màxim de 7 minuts, els estudiants han presentat els seus projectes desenvolupats amb MHM. Es tracta d’una plataforma i app de georeferenciació que promou el treball per projectes i l’aprenentatge-servei. MHM millora les habilitats digitals dels alumnes ajudant-los a crear continguts multi-format relacionats amb el seu entorn i a compartir-los amb la ciutadania. Les escoles guardonades rebran una càmera 360º i un lot de 5 ulleres de realitat virtual.

La proposta que mSchools planteja als estudiants més petits ha permès veure com els equips finalistes han resolt en una hora i 30 minuts un repte amb Scratch. Aquest llenguatge de programació lliure i intuïtiu els ha ajudat a plantejar històries interactives, jocs i animacions al voltant d’invents que ajuden a les persones.Els guanyadors, que participaran a la jornada Scratch Lab Day, que tindrà lloc el mes de juliol, són La Portalada (Altafulla) ; Bernat Metge (El Prat) ; Mossèn Albert Vives (La Seu d’Urgell) ; Vedruna de Ripoll; Institut Sant Llorenç de Morunys i Institut Alpicat.

El lliurament de premis ha comptat amb la participació de John Hoffman, CEO de GSMA, Ltd; Carlos Grau, CEO de MWCapital i representants de la Generalitat i de l’Ajuntament de l’Hospitalet. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puignerò, també han pogut conèixer en directe les propostes dels estudiants.