.

Pla mitjà de dos metges a Tarragona amb pancartes a favor de la vaga. Foto: ACN

El seguiment de la vaga convocada per Metges de Catalunya (MC) entre els metges de família de l’ICS al Camp de Tarragona aquest dilluns ha estat del 40,24% -n’han fet 99 dels 246 facultatius afectats- i del 27,03% en el cas dels pediatres -10 de 37-. Segons ha explicat el director territorial d’atenció primària de l’ICS, Daniel Ferrer-Vidal, la xifra és inferior a la del conjunt de Catalunya, tot i que la incidència ha estat més elevada en ciutats com Reus -on ha rondat el 50%- i Salou. En conjunt, les xifres de seguiment han estat molt menors en el cas dels odontòlegs (5%) i els metges residents (2,94%). Ferrer-Vidal ha afegit que la primera jornada de vaga no ha deixat incidències remarcables i ha garantit que, si bé s’han hagut d’ajornar visites, les urgències s’han atès.

Segons l’ICS, la majoria dels usuaris estaven informats i alguns d’ells ja no s’han desplaçat als centres sanitaris. Pel que fa als serveis mínims, aquest dilluns i dimarts estan acordats en un 25% i, a partir de dimecres, s’apujaran al 33%.

Ferrer-Vidal ha recordat que hi ha negociacions en marxa i que hi ha “la voluntat ferma” d’arribar a un acord. El director territorial d’atenció primària s’ha mostrat partidari de la petició d’un màxim de 28 visites diàries i de 12 minuts per visita.

Les dades dels convocants

Per la seva banda, l’MC ha afirmat que un 77% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l’ICS arreu del país ha secundat la primera jornada de vaga. En l’àmbit de la sanitat concertada, el seguiment als hospitals, centres d’atenció primària (CAP), centres sociosanitaris i centres de salut mental, gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), ha estat del 75%.

Dades proporcionades per l’MC.

MC qualifica d’ “èxit absolut” la mobilització massiva del col·lectiu mèdic i insta l’ICS i les patronals de la sanitat concertada a “escoltar el clam dels facultatius i atendre les reivindicacions legítimes i necessàries per millorar l’assistència als pacients i dignificar les condicions laborals dels professionals”. Així, el sindicat adverteix que “no es quedarà de braços creuats” i que “lluitarà fins al final per dignificar el sistema sanitari públic”.

Aquest matí, més d’un miler de facultatius s’han concentrat davant la seu de l’ICS per fer sentir la seva veu darrera la pancarta “Atenció Primària, digna i respectada” que encapçalava la protesta. Els manifestants han cridat lemes com “Canya, canya, canya, l’ICS ens escanya”, “Dignitat i qualitat, prou precarietat” i “Vaga, vaga, vaga, la primària ja no traga”. Minuts abans de les 12.00 hores, centenars de professionals han entrat a la seu de l’ICS amb pancartes, megàfons i xiulets per fer palès el seu malestar davant el deteriorament de la sanitat pública.

Mitja hora més tard, els facultatius han tornat al carrer per dirigir-se a la seu de la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), a Barcelona, –una de les tres patronals de la sanitat concertada–, on han llegit un manifest en què han reclamat ser “respectats i tractats com el que som: el nucli del sistema”.

Cal recordar que es garanteix el funcionament normal a:

  • Serveis d’urgències dels centres d’urgències d’atenció primària (CUAP), punts d’atenció continuada (PAC), programa d’atenció domiciliària i equips de suport (PADES) i hospitals.
  • Unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d’hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.
  • Atenció als malalts ingressats.
  • Activitat quirúrgica inajornable i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital.Transport sanitari per atendre totes les urgències, tractament oncològic, diàlisi i oxigenoteràpia, així com emergències mèdiques.

Redacció/ACN