TOTS 21

Les barreres del peatge de l’AP-7 a la Roca del Vallès, aixecades, aquest 31 d’agost de 2021. Foto: Jordi Pujolar

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que l’Estat hauria de demanar perdó per «l’espoli» de 50 anys de peatges a les autopistes de Catalunya. «Avui no venim a donar gràcies a l’Estat. És l’Estat qui hauria de demanar perdó per l’espoli de 50 anys sense construir cap alternativa ni autovia gratuïta», ha afirmat Puigneró aquest dimarts des del peatge de la Roca de l’AP-7, just quan coincidia amb l’aixecada de les barreres de pagament. «Avui hem conegut de boca de la ministra la dimensió d’aquest espoli: 752 MEUR anuals», ha apuntat el vicepresident, que ha anunciat que demà dimecres plantarà la titular de Transports, Raquel Sánchez, en la inauguració de l’enllaç entre l’A-2 i l’AP-7.

«No hi assistiré com a protesta. És el pont de la vergonya, estava fet des de fa 10 anys i només faltaven els accessos», ha recordat Puigneró, que considera «molta casualitat» que amb l’alliberament ara dels peatges s’inauguri de seguida aquesta infraestructura a Castellbisbal. «S’ha anat a un ritme vergonyós de 200 metres l’any. No estem gens satisfets», ha reblat el vicepresident del Govern i conseller de Territori, que en el seu discurs davant el peatge de la Roca ha insistit en demanar el traspàs de les autopistes AP-7 i AP-2 a la Generalitat i el rescat de les vies ràpides de titularitat del Govern i que encara queden amb peatge. «A Madrid han rescatat les radials per valor de 4.000 MEUR. Les de Catalunya no costarien ni la meitat», ha apuntat Puigneró.

«Aquests peatges són conseqüència del dèficit d’infraestructures de l’Estat a Catalunya durant tots aquests anys», ha considerat el vicepresident i conseller de Territori. «El model de peatges s’ha acabat i no tornarà. Però aquest espoli ha estat finançat per les butxaca dels contribuents catalans, afectant la competitivitat de les empreses i de l’economia catalana», ha lamentat Puigneró. «Per això ara en demanem el traspàs. De la mateixa manera que hem volgut gestionar les presons, ara també volem gestionar les infraestructures viàries a Catalunya», ha conclòs el vicepresident del Govern.

Jordi Bataller