.

.

TOTS 21

Carles Puigdemont, en un moment de la declaració institucional de resposta al Rei. Foto: Jordi Bedmar / Generalitat de Catalunya

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descartat la convocatòria d’eleccions anticipades. Així ho ha explicat en la seva declaració institucional després d’assegurar que “no hi ha garanties” que aquests eventuals comicis es poguessin “celebrar amb normalitat”. Segons el president, ha explorat aquesta possibilitat per “evitar l’impacte de les mesures derivades de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”. Però en veure la “resposta irresponsable” del govern espanyol del PP, ha descartat aquesta via. És per això que Puigdemont ha deixat en mans del Parlament decidir quin ha de ser el proper pas a seguir, perquè correspon “procedir al que la majoria parlamentaria determini”, obrint així la porta als escenaris que contemplaven la declaració d’independència.

Després d’hores d’incertesa i de retards i suspensions en la seva compareixença, el president català finalment ha comparegut a les 17:00 hores des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. Des d’aquí ha explicat que en les darreres hores ha volgut “considerar la possibilitat de convocar eleccions” abans que la possible aplicació del 155 li treies aquesta potestat. “Diversa gent m’ha interpel·lat sobre aquesta possibilitat. El meu deure i la meva responsabilitat és esgotar totes les vies, absolutament totes, per trobar una solució dialogada i pactada en un conflicte polític i de naturalesa democràtica”, ha explicat, tot afegint que considera que el seu “deure era intentar-ho tot” per “evitar l’impacte de les mesures de l’article 155” i fins i tot escenaris de possible “violència”. “És una aplicació fora de la llei, abusiva i injusta. No accepto aquestes mesures per injustes i perquè amaguen la intenció venjativa d’un Estat que es va veure derrotat l’1-O”, ha sentenciat.

És per això que ha reconegut que ha estat “disposat” a convocar comicis “sempre i quan hi haguessin garanties de celebració de els eleccions amb normalitat”. “No hi ha cap d’aquestes garanties que justifiquin les eleccions”, ha etzibat. I es que segons el president, la seva oferta de convocar eleccions i evitar l’aplicació del 155 “ha obtingut, una resposta irresponsable per part del PP, que ha aprofitat aquesta opció per afegir tensió en un moment on calia màxima distensió i diàleg”.

Fruit d’aquesta situació, el president ha preferit deixar en mans de la cambra catalana i els seus diputats els següents passos a seguir. “Correspon al Parlament procedir al que la majoria parlamentària determini. Ningú podrà retreure, ningú te dret a retreure, a la part catalana voluntat de diàleg i de fer política, ningú pot dir que no estava disposat a fer sacrificis”, ha afegit.

Puigdemont ha lamentat, però, que “la responsabilitat només és exigida i pressionada a uns” mentre “els altres poden actuar amb absoluta irresponsabilitat”. “He intentat tenir el mateix compromís i serenitat que la societat catalana i la meva responsabilitat com a president era esgotar fins al final totes les opcions”, ha assegurat.

Per últim, el president ha remarcat que fins ara la societat catalana s’ha mobilitzat “militant en la pau i el civisme”. I en aquest sentit, ha demanat que “en aquestes hores que venen, el compromís amb la pau i el civisme es mantinguin més que mai”. “Perquè només d’aquesta manera podem acabar guanyant”, ha conclòs.

Conjura dels diputats de JxSí

Els diputats del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí) s’han conjurant en una reunió perquè el Parlament declari la independència durant la sessió plenària d’aquest divendres. Així ho han confirmats fonts de JxSí a l’ACN, després de la trobada que ha començat a les 17:30 hores d’aquest dijous en una de les sales del Parlament, i que ha durat menys de cinc minuts. A la reunió hi han assistit consellers del Govern, però no el president, Carles Puigdemont, ni el vicepresident, Oriol Junqueras, així com tampoc la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

ACN

(seguirà ampliació)