.

La situació dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de Tarragona ha aixecat des de fa temps la indignació dels veïns, que a hores d’ara se senten abandonats davant el desviament dels recursos i personal cap als centres hospitalaris com a mesura de guerra per fer front a la Covid-19, però que en alguns casos acumulen assignatures pendents fruit d’una infradotació crònica. Concentracions setmanals davant del centre de la Granja s’han vist després acompanyades per accions similars davant del de Bonavista. Al llistat s’ha incorporat el del Jaume I (amb una zona d’influència que abasta la Part Baixa de la ciutat) i de tot plegat n’han acabat sorgint dues iniciatives veïnals que augmenten l’aposta amb noves mobilitzacions que en alguns casos van més enllà de la simple reivindicació passiva.

La primera és l’organitzada per associacions de veïns dels barris de Ponent aquest dissabte a les 17.00 hores, consistent en tallar la T-11 per exigir millores immediates en els serveis dels CAPs. La intenció és recórrer el tram de la carretera entre la Rambla Ponent i la rotonda d’accés a la Floresta sota el lema ‘La Covid-19 s’atura als CAP’. La presidenta de l’Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez, lamentava en declaracioons a tarragona21 veure com de tot el que li va reclamar al gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, “no s’ha fet res perquè em va dir que les reclamacions eren insatisfactòries”. Pendent d’una nova reunió el dia 4 de novembre amb els responsables territorials de Salut, Gutiérrez carrega contra el funcionament del seu centre. En primer lloc perquè la manca d’especialistes obliga a desviar els usuaris cap al de la Granja, que tampoc està per llençar coets i s’acaben derivant a l’Hospital Joan XXIII. “Nosaltres som un barri amb 9.000 habitants, dels quals al voltant de 1.500 són gent gran. Com poden fer-s’ho per anar cap a Tarragona ara que a més han dit que els majors de 65 anys evitin pujar als autobusos de l’EMT? No podem tolerar-ho”.

Gutiérrez xifra la manca de personal al CAP en “un pediatra, dos metges de capçalera i tres infermeres. A més, reclamem un servei de 24 hores i la contractació de persones per l’atenció telefònica. Perquè aquesta n’és una altra: De què serveix instal·lar vuit línies telefòniques si no contractes personals per atendre-les?”, deixa anar, posant com a exemple una recent visita al CAP on 35 persones estaven obligades a fer cua “mentre dins només una de les tres administratives estava en atenció al públic”.

Aquest crit de ràbia rep el suport tant de les tres federacions veïnals de la ciutat (FAVT, FAV Llevant i Federació segle XXI) com de la Coordinadora d’Entitats de Tarragona i del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública. Aquesta darrera plataforma es troba en l’origen de l’altra mobilització prevista la setmana vinent, la concentració davant del CAP Jaume I el pròxim dia 3 a les 18.00 hores. Amb el pas dels dies ha rebut els suports de l’Associació de Veïns del Serrallo, la del Barri del Port, la del Barri del Carme, la de Tarragona Centre, la FAVT i la federació veïnal Segle XXI.

Durant les darreres setmanes el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública ha recollit i entregat als Serveis Territorials del Departament de Salut de la Generalitat mig centenar de reclamacions que evidencien la vulneració dels drets dels usuaris i usuàries principalment als CAPs de Bonavista, La Granja i Jaume I.

J.S.

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */