.

El 65% de les llars no disposa d’ordinadors de sobretaula, portàtils o tablets, la qual cosa confirma la fractura digital socioeconòmica.

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han influït en el mercat de treball, creant noves oportunitats d’ocupació. A més, estan sent útils per millorar la conciliació de la vida personal/familiar i laboral/professional d’homes i dones. No obstant, aquests canvis es produeixen de forma heterogènia, ja que existeixen grups que estan immersos completament en la digitalització, mentre que altres sectors estan exclosos o tenen una relació marginal.

“El sexe, l’edat, l’origen i, definitivament, la situació socioeconòmica, modulen l’exclusió digital de les persones que participen als nostres programes”, recalca el president de la Creu Roja Espanyola, Javier Senent. Per fer front a aquesta situació, la Creu Roja afavoreix la inclusió social a través del foment de la formació dirigida a propiciar l’accés i ús de la tecnologia digital. Així es desprèn del 15è Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social ‘La vulnerabilitat social i l’exclusió digital de les persones ateses’, presentat avui per la Creu Roja, en el qual s’analitza per primera vegada la barrera afegida que suposa la bretxa digital en el plànol laboral, educatiu i social per a les persones a les quals atén l’Organització.

Entre les dades més preocupants de l’estudi destaquen que gairebé el 90% de les persones ateses desconeix les aplicacions informàtiques més usuals, o que el 65% de les llars no disposa d’ordinadors de sobretaula, portàtils o tablets, la qual cosa confirma la fractura digital socioeconòmica. A més, el 61% de les persones ateses no utilitza internet.

Es confirma la bretxa digital de gènere

Es confirma a més la bretxa digital de gènere: El 67% de les dones, davant del 51% dels homes, no es connecta mai a internet. L’edat també és un factor que influeix, ja que les llars amb persones en edat activa disposen més sovint de dispositius electrònics que els integrats per persones majors de 65 anys. Aquestes situacions es repeteixen també amb la telefonia mòbil.

Un aspecte summament preocupant són els baixos percentatges de persones que utilitzen els mitjans tecnològics per a la cerca activa d’ocupació. En el cas del mòbil només ho fan un 6%. Aquestes dades es produeixen en un context en el qual els indicadors de risc de pobresa i exclusió social que afecten a la població atesa no paren de créixer.

Augmenta el nombre de persones sense ingressos

Les dades d’aquest últim butlletí mostren clarament que la recuperació econòmica no arriba acompanyada d’una recuperació dels indicadors de benestar de les persones vulnerables. Cal apuntar que augmenta el nombre de persones sense ingressos, que arriba al 23% (17% l’any anterior) i que la taxa d’atur puja 6,4 punts percentuals en un any, assolint el 73,7%. Altres dades indiquen que la majoria de les persones aturades (55,4%) no compten amb prestació per desocupació, ni rendes no contributives; que el 13% de les persones ateses treballa en l’economia submergida (8% l’any anterior), o que el 39,2% de les llars no pot mantenir el seu habitatge amb una temperatura adequada durant els mesos freds d’hivern.

El 82,7 de les llars de les persones ateses es troba per sota del llindar de la pobresa, és a dir, tenen ingressos mensuals inferiors a 684 euros per persona o equivalent, segons la composició de la llar. Això suposa una pujada de prop de 3 punts en relació a l’any anterior. La taxa de pobresa infantil entre les persones ateses per l’entitat escala també del 92% al 94,6% en l’últim any, i puja fins al 38,5% el percentatge de les persones que viuen en llars amb tots els membres a l’atur.

En els últims 4 anys, la Creu Roja ha distribuït i entregat a les persones més vulnerables recursos per valor de més de 225 milions d’euros.