.

.

TOTS 21

Moment del lliurament del primer premi de la Societat Espanyola d’Infermeria Neurològica (SEDENE). D’esquerra a dreta: la investigadora del Departament d’Infermeria, Sílvia Reverté; la doctorand Mireia Larrosa; la presidenta de SEDENE, Carmen Fune, i Noemí Bernadó, infermera col·laboradora del projecte. Foto: DiaridigitalURV

El projecte de recerca “Validació de l’instrument coaching. La salut després de l’ictus”, impulsat a la URV, ha obtingut el primer premi internacional al millor projecte d’infermeria neurològica, un guardó que atorga la Societat Espanyola d’Infermeria Neurològica (SEDENE). L’objectiu és validar el Health coaching com un instrument que permet a les persones que han patit un ictus “prendre consciència sobre el seu comportament i poder marcar-se un objectiu de canvi focalitzat en la seva pròpia salut”, explica la professora Sílvia Reverté, investigadora del Departament d’Infermeria.

“El coaching és una eina utilitzada en molts àmbits però no hi ha una evidència científica que l’avali. Això és el que ens proposem amb aquesta investigació”, argumenta Reverté, que considera que pot millorar l’empoderament i l’adherència al canvi saludable dels pacients que han tingut un ictus.

El projecte premiat van presentar-lo la doctoranda Mireia Larrosa i Sílvia Reverté, directora de la tesi i professora al campus Terres de l’Ebre. Es tracta d’una investigació que també compta amb la participació d’investigadors del Servei de Neurologia de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa: el neuròleg responsable de la Unitat Funcional Neurovascular, Josep Zaragoza, i la infermera Noemí Bernardó, entre altres. Té una durada d’un any, prorrogable a dos, i es posa en marxa aquest desembre.

Coaching
La majoria de pacients que han patit un ictus tenen moltes probabilitats de reincidir, i el segon pot ser més greu. Això fa que a nivell assistencial s’intervingui molt en la prevenció secundària per evitar un segon ictus, controlant factors de risc com poden ser la hipertensió, la diabetis o el colesterol, i donant pautes al pacient per adquirir hàbits de vida més saludables que milloraran en general la seva qualitat de vida.