.

.

TOTS 21

Mauricio Schvarzman i Núria Canyelles, arxivera municipal

L’any passat es va estrenar un premi a Torredembarra, un premi pensat per a vincular el llegat del passat amb el present i amb voluntat de futur: el de gravat Xilogràfic la Torre de l’Encenall. L’Arxiu Municipal de Torredembarra és el dipositari del que s’ha pogut recuperar del l’entitat que dóna nom al premi, una associació d’artistes amateurs que els anys 70 del segle XX van destinar el seu temps de lleure a gravar sobre fusta i estampar sota la batuta del mestre Antoni Gelabert, i és precisament des de l’Arxiu Municipal que es gestiona el recent guardó, tant amb la voluntat de reprendre el fil del gravat xilogràfic a la vila com per a ampliar la col·lecció municipal. La segona convocatòria està a punt de fallar el veredicte.

El jurat està compost per personalitats de gran rellevància en el món del gravat: Mercè Alonso, Investigadora del gravat a Torredembarra i restauradora de matrius; Marià Casas, president de l’Associació d’Exlibristes de Catalunya, gravador i galerista de Contratalla; Francesc Fontbona, membre de l’Institut d’Estudis Catalans i Acadèmic de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi, ha estat director de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya (des de 1995 fins a la seva jubilació el 2013) i Josep Gual, Gravador torrenc.

Recentment, l’Arxiu Municipal de Torredembarra ha rebut la visita de l’argentí Mauricio Schvarzman, guanyador de la primera edició del Premi de gravat Xilogràfic la Torre de l’Encenall amb el treball titulat ‘Dos barcos’. L’acte de lliurement dels guardons es va fer el mes de novembre del 2013, però la distància geogràfica li va impedir d’assistir-hi. Enguany, arrel del seu recent viatge a Barcelona es va desplaçar expressament a Torredembarra per a visitar l’Arxiu, on aquest expert xilògraf va poder contemplar les peces de gravat que hi són custodiades.

Mauricio Schvarzman és de Llavallol (província de Buenos Aires), nascut el 1947 fa de mestre de dibuix en escoles (des de 1974) i professor de formadors de gravat (des de 1977). Ha participat en 36 exposicions col·lectives, i ha exposat de manera individual al Japó, Brasil, Espanya, Lituània, Argentina, Polònia i Dinamarca. Reconegut internacionalment, ha rebut 33 premis i mencions a l’Argentina i en l’àmbit  internacional ha estat finalista en més de 200 convocatòries i guanyador de 54 premis d’arreu del món, entre ells l’atorgat de Torredembarra.