TOTS 21

Imatge d’una exposició de cartells del Festival REC. Foto: REC

El debat sobre la política cultural de l’Ajuntament està obert. L’oposició critica el canvi de rumb que està marcant l’actual direcció política, comandada pel conseller municipal Josep Maria Prats. Aquest l’està encaminant a crear «estructures cuturals sòlides» i no només a dedicar-se a subvencionar activitats «que no tenen retorn».

Prats ha matisat avui a Tarragona Ràdio les seves declaracions a Tarragona21, on plantejava reformular els festivals REC i SCAN i també acabar amb la política de subvencionar activitats que acontenten artistes però que no deixen un pòsit a la ciutat. Prats parla de «potenciar» els dos festivals.

Ciutadans: ‘Respon als seus gustos personals’

«La política cultural de l’Ajuntament de Tarragona respon als gustos personals i subjectius del senyor Prats». Així s’ha expressat el portaveu municipal de Ciutadans (Cs) a Tarragona davant les declaracions del conseller de cultura, Josep Maria Prats, a Tarragona21 sobre el «replantejament» dels festivals cinematogràfics i fotogràfics REC i SCAN. I ha criticat que «una vegada més, el senyor Prats opti per limitar l’oferta musical i artística de la nostra ciutat».

El líder de l’oposició a Tarragona ha volgut transmetre el total suport de la seva formació als artistes locals i ha assegurat que el partit taronja «aposta per tots dos esdeveniments», ja que «l’oci i la cultura han de fomentar-se principalment des de l’Ajuntament per oferir una àmplia oferta cultural que arribi a totes les sensibilitats dels nostres ciutadans».

Les crítiques han sorgit també d’ERC, que ha criticat «els canvis de rumb» cada cop que hi ha un conseller nou. També han sorgit veus crítiques des de l’organització del REC i de l’SCAN.

Prats destaca que ‘potenciarà’ els dos festivals

Al seu torn, el conseller municipal de Cultura, Josep Maria Prats, ha negat en declaracions a Tarragona Ràdio que tingui la intenció de fer desaparèixer els festivals de cinema REC i de fotografia SCAN. En l’entrevista a Tarragona21, Prats ja va dir que no es tancarien els dos festivals, però que es «reformularien». Al titular de Cultura el preocupa el «poc retorn» dels festivals i altres esdeveniments culturals de al ciutat

Prats ha explicat que aposta per reformular les dues cites culturals «per potenciar-les» i no pas per eliminar-les.
Prats es reunirà aquest dimecres amb ERC per donar detalls de l’aposta de l’ajuntament cap als dos festivals. Una trobada que havien sol·licitat els republicans després d’unes declaracions de Prats a Tarragona 21 on parlava de reformular el REC i l’SCAN. En l’entrevista, Prats va assegurar que no es tancaran els festivals.

Aquest dimarts, en la tertúlia política del Matí de Tarragona Ràdio, Prats ha precisat que ha plantejat una reformulació per aconseguir un creixement dels certàmens.

Prats ha detallat que en l’edició de 2016 de l’SCAN, l’ajuntament hi va posar 90 mil euros mentre la Generalitat, a causa de la pròrroga dels pressupostos catalans, en va aportar 60 mil. Va ser una partida per sota del que preveia el conveni signat i que era 90 mil per cadascuna de les dues administració, la local i l’autonòmica. Prats s’ha mostrat dolgut per les crítiques rebudes en relació als festivals de cinema i fotogràfic de Tarragona.

El portaveu d’ERC, Pau Ricomà, ha dit que els festivals no poden dependre del retorn a la ciutat. Ricomà assegura que aniran a la reunió a escoltar les explicacions de Prats. Ricomà assegura que tan l’SCAN com el REC són projectes consolidats a la ciutat.

Tensions amb el sector

Prats és conscient de les tensions que la seva política generarà -i ja ha generat amb la supressió dels Festivals d’Estiu-. Les prioritats són crear un organigrama a la Conselleria de Cultura, crear una xarxa de biblioteques públiques a la ciutat com a referent imprescindible de la política cultural, obrir un espai d’art contemporani a partir del Centre d’Art que no només es fixi en l’exhibició i sigui referent, i potenciar l’activitat teatral per a joves i infants.

Al respecte de la futura xarxa de biblioteques municipals, la CUP va sortir al pas de la proposta que li va enviar l’equip de Govern criticant que es busqui un espai de biblioteca al Seminari. La CUP reclama més inversions en biblioteques municipals, però Prats defensa que no és possible per la manca de fons.

J. Garcia