.

L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, amb l’expert en muntanya Pep Lleonart

L’Ajuntament de Prades ha decidit apostar de manera professional i sostenible per una oferta de serveis relacionada amb la muntanya que inclou la contractació de professionals del barranquisme, guies de muntanya i biòlegs per tal de presentar una carta de serveis basats en la qualitat i la responsabilitat amb el medi ambient.

Es tracta d’una oferta pionera a les nostres comarques, “un projecte molt ambiciós, com és formar part d’un grup de guies de les muntanyes de Prades”. El primer pas ha estat la contractació d’un expert en esports de muntanya, Pep Lleonart, que ha dissenyat el pla, tres guies de muntanya i dos biòlegs. Gran coneixedor dels Pirineus i dels Alps, afirma que “les Muntanyes de Prades són petites, poc massificades i amb un nivell d’activitats molt òptim”, fet que fa que “encara estem a temps perquè no es malmetin”.

Es tracta de seguir la lína del que fan altres països europeus molt més concienciats amb els entorns muntanyencs, “que han interioritzat el respecte a la natura”. El vol així que es respecti el medi mentre es practiquen activitats com barranquisme, ràpel, rutes de natura o escalada. Aquest respecte inclou aplicar coneixement, des dels horaris més òptims per practicar-los als itineraris més correctes per a cada perfil de grups d’usuaris. “Es tracta d’un canvi de mentalitat, d’innovar, i de començar a fer-ho a partir de Prades”.

Es pretén una fusió entre l’Ajuntament, l’Oficina de Turisme i els professionals de la muntanya i els biòlegs, que assegurin la qualitat, la seguretat i l’educació anbiental. Les activitats s’oferiran a partir de l’Oficina de Turisme, que es qui contractarà. Es determinarà el dia per fer-les i les seves característiques. L’Ajuntament també vol posar en marxa tallers educatius, cursos de formació i classes personalitzades.

El projecte es desenvoluparà tot l’any perquè cada activitat té el seu calendari. L’excursionisme es pracitca tot l’any, però es pot especialitzar en funció de la temporada i els entorns que es vol contemplar. El barranquisme, en canvi, es practica entre els mesos d’abril i octubre.

El projecte “és viable i sostenible”, ha destacat l’alcaldessa, i fins i tot autosuficient econòmicament. El barranquisme guiat ja es practica i els itineraris de natura començaran aviat. Hi ha propostes com fer sortides per veure orquídies, per contemplar castanyers, arbre típic de la zona, conèixer la història de la reina Margarida de Prades o la història de l’ermita de l’Abellera, on s’hi contractarà una persona per relitzar aquesta tasca. “Un dia normal entre setmana s’hi apropen 80 persones”, ha destacat l’alcaldessa sobre un entorn que té una elevada demanda pròpia.

J. Garcia