.

Prades, embellida a la Festa de la Farigola. Foto: Tots21

Aquest ha estat un mandat marcat indefectiblement per la pandèmia. Ara bé, malgrat aquest sotrac tan dramàtic, el cert és que Prades ha crescut. Com ha estat això? Ho ha fet en nombre d’habitants, també en places d’allotjament, en nombre de visitants, en més negocis que s’hi han obert, i lògicament, tot això ha comportat més demanda de serveis.

Parlem de xifres: Prades ha crescut 183 habitants en 4 anys, el que significa un 34,8% d’increment, i ha passat dels 500 i escaig habitants a tenir-ne 708 empadronats. Prades no tenia més de 700 habitants des de la dècada dels anys 40 del segle passat.

La pandèmia ha estat una de les causes de l’increment poblacional, per quant algunes persones s’han animat a convertir la seva segona residència en primera. Però hi ha més raons: els valors naturals i paisatgístics del terme i el nivell i la qualitat dels serveis que ofereix el nostre municipi han decidit molts estiuejants a convertir Prades en el seu municipi de residència habitual.

Hem pogut constatar que el turisme de proximitat també ha crescut. Per això calia estar preparat i disposar d’una oferta diversificada. Ens havíem preparat, per tant, per rebre més visitants.

Les inversions

De tots és conegut que la guerra d’Ucraïna ha encarit de manera desmesurada el cost de les matèries primeres. Però tot i això, el govern municipal ha aconseguit un paquet inversor que en aquest mandat suma 2,2 milions d’euros.

Les obres més significatives han estat la urbanització de la vorera de la carretera d’Albarca, els treballs de millora fets a les oficines municipals, la recuperació del Castell, l’arranjament de diversos carrers del nucli antic -pendent d’acabar-, la construcció dels nous vestidors a la piscina, la construcció de la deixalleria o la instal·lació de càmeres de seguretat.

Destacat ha estat l’esforç fiscal per tal d’afavorir la transició energètica. Així, l’Ajuntament ha aprovat bonificar la instal·lació de plaques fotovoltaiques del 25 per cent de l’IBI durant tres anys. També es bonifica la llicència d’obres en un 60% sobre l’impost o la taxa. Més bonificacions són les que fan referència a la rehabilitació de façanes (60% per cent de l’impost o un 70% de la taxa).

Imate d’una de les activitats que tenen com a marc el Centre Cívic. Foto: Cedida

Públic omplint la Sala 1 d’Octubre durant les Jornades de la Reina Margarida de Prades. Foto: Tots21

El Centre Cívic

El Centre Cívic municipal ha fet un notable salt en millores. La més destacada és la Sala 1 d’Octubre, que es troba situada sota nivell del carrer. Allí s’hi poden realitzar tot tipus d’activitats i presentacions culturals o lúdiques. Té una capacitat per a més de 150 per sones assegudes. El cost de les obres i de la seva equipació ha estat de 55.000 euros, amb una aportació del 80 per cent de la Diputació de Tarragona.

La pandèmia i la solidaritat

La pandèmia de la covid va ser un trasbals inesperat. L’Ajuntament va haver de donar suport a les persones més vulnerables, però també atendre les empreses i professionals que es van veure directament afectats pel tancament dels negocis i les mesures de control d’aforaments.

Amb un decret d’alcaldia es va eximir del pagament de la taxa d’ocupació de via pública a professionals, empreses i comerços. També es va eximir de pagar les escombraries als establiments que van haver de tancar. El consistori va avançar el pagament de factures als professionals i establiments locals.

I com a mesura general, es decidí ajornar el pagament de l’IBI, de l’impost de vehicles, de la taxa d’escombraries, la de guals, la del subministrament de l’aigua i del servei de clavegueram. Altrament, es va procedir a desinfectar carrers i es van mantenir les festes tradicionals, com Pasqua o Sant Jordi, més limitades a l’imperatiu legal i per la prudència.

Important va ser la feina de trucar diàriament a totes aquelles persones grans que vivien soles per tal de saber com es trobaven, quines necessitats tenien i recomanant-los prudència davant els contagis.

Les associacions de Joves i de Dones, a més de la Brigada municipal, van realitzar una extraordinària tasca voluntària per ajudar les persones grans i necessitades i es va crear un Grup de Voluntaris. Aquesta aportació va ser extraordinària i va merèixer ser reconeguda pels mitjans de comunicació.

També els aiguats i una forta nevada van condicionar el dia a dia del poble i de la gestió municipal. Prades va rebre més de 150.000 euros en subvencions demanades per l’Ajuntament per fer front als desperfectes en canonades i inundacions fruit de les pluges d’octubre de 2019.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, amb el responsable del Parc Astronòmic, Aleix Roig, seguint un dels espectacles. Foto: Tots21

Prades té en marxa el Parc Astronòmic. Foto: Cedida

Turisme:  cap a la desestacionalització

Prades ha assolit en 2022 un nou segell de qualitat turística, ser Destinació Turística Starlight -protecció lumínica el cel-, que se suma als de Turisme Familiar i ser membre de les Viles Florides. Un dels principals objectius de l’Ajuntament és la desestacionalització, que vol dir rebre turistes durant tot l’any, un objectiu al qual ens hi encaminem a poc a poc.

L’Oficina de Turisme rep demandes d’informació de gener a desembre, i supera de llarg cada any les 2.000 consultes. Prades és pionera en el turisme de contemplació de les estrelles amb el projecte en marxa de l’Observatori Astronòmic. El Centre d’atenció al visitant ja està en marxa amb molt d’èxit de públic.

Imatge de la darrera edició de les Jornades de la Reina Margarida de Prades. Foto: Tots21

Margarida de Prades

L’impuls a la cultura ha estat un dels segells del mandat que ara acaba, i destaca poderosament haver posat en valor la figura de la Reina Margarida de Prades amb la celebració de tres edicions d’unes jornades d’alt contingut cultural, sumant conferències, debats i concerts de músic medieval.

Amb la presentació del llibre “Margarida de Prades. Regnat breu, vida intensa” es va tancar l’agost de 2022 la trilogia de jornades dedicades a l’última reina del Casal de Barcelona, que ha organitzat l’Ajuntament de Prades els anys 2018, 2019 i 2022.

Més cultura

Cultura és també música, que és força present especialment a l’estiu amb el Festival Internacional de Música i el Curs Internacional de Clarinet Joan Plaja, amb 22 edicions a les esquenes, com també el Festival Mateu Fletxa (Memorial Joan Ferré Benach), que ja en porta 11. Altrament, les festes majors, la de la Farigola, la de la Patata o el Concurs de Gossos d’Atura són grans atractius anuals que reuneixen força públic i que també estan molt consolidats al calendari anual.

Imatge de la darrera edició del Concurs de Gossos d’Atura. Foto: Ariadna Escoda

Imatge de la Festa Major d’Estiu. Foto: Cedida

 

L’escola

Les millores en l’escola van ser una altra de les accions municipals. Així, el consistori s’ha abocat en l’escola Serra de Prades, que cada any millora les seves instal·lacions gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament, la direcció del centre i els pares i mares de l’alumnat. Entre les accions més significatives cal esmentar la transformació del pati, amb nous jocs amb fusta, una petita zona d’escalada, i un nou sorral, a més de plantar arbres i plantes. Anotem que les millores han anat a càrrec de pares i mares voluntaris, amb el suport econòmic de l’Ajuntament. Altrament, el consistori afrontarà aquest cur la reparació de la pista de bàsquet de l’escola, que es farà nova, amb un pressupost de 12.000 euros. Creix també la demanda per dur la mainada a l’Esplai Els Esquirols, que ha passat en poc temps de 3 a 11 alumnes.

Lectors de matrícules

Gràcies a un acord subscrit per l’Ajuntament de Prades amb la Direcció General de Seguretat de la Generalitat s’han instal.lat al municipi càmares lectores de les matrícules dels vehicles, que van a càrrec de l’Ajuntament i se situen a les entrades i sortides del municipi. Les càmeres llegeixen les matrícules dels ve hicles que entren o surten de Prades i, en estar connectades amb els Mossos d’Esquadra, es pot esbrinar si algun d’aquests vehicles és robat, per exemple, o ha participat en alguna activitat delictiva.

Instal.lació de ganxos per al porta a porta. Foto: Cedida

Recollida de la brossa porta a porta

El món dels residus està canviant a Catalunya degut a la necessitat d’afrontar el canvi climàtic, reduir-los i gestionar-los millor. Prades s’incorporai així, el primer trimestre de 2023 al grup de municipis del Baix Camp que disposen d’un sistema de recollida dels residus porta a porta, que s’ha demostrat redueix la fracció residus, la més costosa i difícil de gestionar. Això significa que desapareixen els contenidors al carrer i es posa en marxa un calendari en què cada dia de la setmana es recull por- ta a porta una fracció: matèria orgànica, envasos, paper/cartró i resta.

Altrament, la nova deixalleria municipal està a les afores del poble i ha suposat una inversió de 101.398 euros. Es podran dipositar els residus especials (pintures, fustes, aparells electrònics…). L’ espai està tancat i vigilat amb càmeres. Només s’hi pot accedir els dimecres i divendres de 15 a 17h i dissabtes de 9 a 11h. L’objectiu final és incrementar el percentatge de recollida selectiva, estacat en els últims anys entorn el 28%, quan hauria d’estar, com a mínim, en el 60%.

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */