.

.

TOTS 21

La Vila Vermella porta dos dies veient neu. Foto: Facebook

L’Ajuntament de Prades ha acordat ajornar el pagament dels impostos i taxes municipals durant un mínim de tres mesos. Un decret de l’alcaldessa, Lídia Bargas, dictat aquest dijous, 26 de març, així ho especifica.

En ell s’assenyala que es posposa per un termini mínim de tres mesos el pagament de l’IBI, l’Impost de Vehicles, la taxa de la recollida de la brossa, la del subministrament de l’aigua i el servei de clavegueram.

Altrament, no s’haurà de pagar per ocupar la via pública, per terrasses -un tret característic de la Vila Vermella-, mentre duri el confinament i a comptar a partir del 14 de març, quan el Govern central va dictar les mesures de confinament. De la taxa se’ls descomptarà els dies que hagin estat sense activitat per aquesta raó.

La mesura és també vàlida per aparadors, vitrines i anuncis. Altrament, els establiments tancats per força major no pagaran brossa i l’Ajuntament avançarà el pagament de les factures dels autònoms i comerços locals ‘per dotar-los de liquiditat el més aviat possible’, diu el decret.

L’alcaldessa, Lídia Bargas, afirma que ‘hem hagut de prendre aquestes mesures donada la situació greu que estem vivint, quan ja s’han presentat ERTOs a la vila i no se sap quan acabarà aquesta situació, que es pot allargar en el temps i després tampoc tenim al certesa de com arrencarà l’economia’.

A la Vila Vermella només hi ha oberts ara per ara dos supermercats -un, el de la Cooperativa-, la benzinera, tres carnisseries, la verduleria, els forns, la farmàcia i l’estanc, a part d’un peixater que puja a vendre els divendres.

Com a tot arreu, la situació a Prades ha donat un tomb radical des de l’expansió de la pandèmia i ha calgut reformular-ho tot. ‘Mai havia fet tant de telefonista com ara‘, reconeix Bargas, que entre les tasques d’ajut principalment a la gent gran ha afegit a les tardes les trucades per mantenir una conserva amb ells, a modus de teràpia. L’Ajuntament s’ocupa cada matí de trucar a la gent gran a partir d’un llistat de què disposa justament perquè la vila està promovent l’arribada d’una residència per la gent gran. L’únic erò que observa és que hi ha gent gran que segueix sortint al carrer. El consistori ha difós un vídeo, fa pregons i l’alcaldessa truca a la gent gran que encara surt al carrer per conscienciar-los.

Una jove voluntària de Prades. Foto: Facebook

La tasca del voluntariat format per joves és molt destacada. S’encarrega de distribuir les necessitats entre la gent gran -comprar el menjar i els medicaments, repartir-ho tot i treure la brossa als qui ho demanen, que són aquells als que prèviament se’ls ha trucat des del consistori. ‘Va ser l’Ajuntament qui va centralitzar i coordinar el grup de joves, una iniciativa de voluntariat que va sortir d’ells, però que necessitava el guiatge de l’Ajuntament’. El consistori usa diàriament els canals d’informació com l’E-bando i els clàssics pregons. Ja té 834 subscriptors a l’E-bando, una mena de missatgeria per mòbil que usen molts ajuntaments.

Estar confinat a casa vol dir moltes hores sense fer res. El consistori ha posat en marxa un taller de mascaretes senzilles que ha encarregat a un grup de dones de la vila, que aquest cap de setmana es començaran a distribuir. També ha arrancat un joc per Facebook per endevinar quines són les fonts que apareixen fotografiades, i finalment, un professor de gimnàs, Maxi, fa cada tarda a partir de les 16 hores classes a través d’un canal de Youtube.

Més activitats: aquest dissbate, 28 de març, tindrà lloc un vermut popular des de les terrasses i balcons de cada domicili, amenitzat amb música.

Els pradencs i pradenques han rebut aquests dies de març gebrat una visita molt agradable: la neu, que mai falla a la vila ni que sigui tardana. L’han pogut contemplar des de les finestres de casa seva amb tota la solemnitat, la serenitat i el silenci immaculat amb què se sol presentar.

 Jaume Garcia