.

Dues pradenques, mirant les fotos de la mostra. Foto: Tarragona21

Què tenen a veure Prades, l’Exposició Internacional de 1929 de Barcelona i el Port de Tarragona? Aparentment, res. És el que molts tarragonins es pregunten en veure la mostra fotogràfica ‘Prades i l’Exposició Internacional de Barcelona 1929’, inaugurada ahir al vespre al Tinglado número 4.

Per fer-ho més intrigant, el fil conductor és el rei Alfons XIII. Una pista: com és possible que al Poble Espanyol de Barcelona, l’espai de recreació de monuments espanyols situat a Montjuïc, hi figuri la font de Prades i la portada d’accés a la Vila Vermella? Més intriga.

Ho explica Josep Maria Mateo, membre de l’entitat organitzadora del projecte, l’associació cultural pradenca Els Tamborinos, i tarragoní del carrer Unió i que fa 70 anys que puja a Prades: “Vam decidir tirar del fil per indagar per què la font és al Poble Espanyol. Sorgeix d’un visionari, Miquel Utrillo, que va proposar per a ,’Exposició Internacional fer una reproducció en un lloc concret de Barcelona d’aquitectura destacada d’Espanya. Junt amb quatre persones més van recórrer 1.600 pobles d’Espanya per escollir els indrets a reproduir”.

L’alcaldessa, Lídis Bargas, duant la seva intervenció. Foto: Tarragona21

Quin va ser el primer dels diferents viatges que van emprendre? “Tarragona”. Van enfilar-se fins a Cornudella, i van proseguir per una carretera que devia ser infernal fins arribar a Prades: “Van fotografiar la vila i la van dibuixar. Van veure la font i la portalada. Així, van escollir llocs significatius d’Espanya que no fos de ciutats grans, i van triar Prades”. La font, de forma esfèrica, és molt característica i la seva presència al Poble Espanyol ha contribuït poderosament a fer-la coneguda.

Prades té una llarga tradició com a escenari fotogràfic. Grans fotògrafs del segle XX van immortalitzar la vila i els seus racons repicats amb pedra vermella.

Queda, però, un segon enigma per aclarir. Cercant més informació, el animosos militants dels Tamborinos van localitzar una notícia sensacional. L’any següent de l’Exposició Internacional, el rei d’Espanya va venir a Tarragona a posar la primera pedra del moll que portaria el seu nom (actual Moll de Llevant). Ho explicava el president del Port, Josep Andreu: “Tenim moltes fotografies del moment”.

Els pintors Joan Miró i Ivo Pascual Rodés van ser a Prades

El rei va voler visitar les poblacions que apareixen al Poble Espanyol, que ell havia recorregut. “Van començar la ruta tarragonina per Poblet, acompanyats del diplomàtic i egiptòleg reusenc Eduard Toda, que recuperaria el monestir del sei ensulsiment”. Tot plegat, el rei Alfons XIII es va desplaçar a Prades. No hi ha fotos del rei en aquella jornada històrica, però sí del seu seguici , i de la població: “Tenim identificades totes les persones que hi apareixen. Algú es va dedicar a recopilar les fotografies de la jornada”. La mostra es complementa amb retalls de prema de l’època i ofereix fotografies d’època de gran format en suport llençol.

Fotos curioses de com era la Vila Vermella i fotos soprenents, com una en què apareix un jove pintor Joan Miró al costat del pintor cornudellenc Ivo Pascual Rodés.

Un moment de l’actuació de la coral Prades Cor. Foto: Tarragona21

El públic, seguint la presentació. Foto: Tarragona21

L’alcaldessa, Lídia Bargas, reconeixia la importància de poder traslladar a Tarragona la mostra. “No és el primer cop que portem a fora de Prades una exposició, ja ho vam fer al Palau Bofarull de Reus”, explicava.

L’acte d’inauguració va comptar amb una massiva presència de pradencs i de pradenques i amb la doble actuació de la coral PradesCor i la Coral del Serrallo.

Fins al 22 d’octubre hi ha temps per a respondre a l’enigma: Què tenen a veure Prades, l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i el Port de Tarragona?

J. Garcia