.

.

TOTS 21

Quatre usuaris del tren de l'RT1 entre Reus i Tarragona, aquest dijous al matí en el primer de servei de rodalies. Foto: ACN

El Camp de Tarragona ha estrenat aquest dijous al matí amb pocs usuaris el nou servei de rodalies RT1 que connecta Reus i Tarragona en 15 minuts amb 55 freqüències diàries, deu més que les que s’oferien fins ara amb la mitja distància a la qual complementarà, i la nova línia RT2 entre l’Arboç i Cambrils, que té com a objectiu connectar tota la Costa Daurada, des del Baix Penedès al Baix Camp, amb parada a Tarragona.

Els representants polítics a la inauguració del servei de rodalies Tarragona-Reus

Els representants polítics a la inauguració del servei de rodalies Tarragona-Reus

La inauguració de la línia ha quedat formalitzada amb la trobada entre l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el de Reus, Carles Pellicer; el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; i el delegat del Govern, Joaquím Nin; junt amb responsables de Renfe-Adif que plegats han fet el trajecte Tarragona-Reus.

Vila: “el 2014 és l’any de les rodalies i la proximitat”

El conseller Vila ha destacat que “si l’any 2013 era l’any de l’alta velocitat, el 2014 és l’any de les rodalies i la proximitat”. Segons valora, “d’aquesta manera el Camp de Tarragona és la segona gran regió metropolitana important i som conscients que era una necessitat i representa una millora significativa”

Ballesteros ha parlat de “dia important” perquè comença a funcionar el servei de rodalies que valora com a “realitat metropolitana”. L’alcalde tarragoní ha destacat les connexions amb el Baix Penedès, “una demanda històrica”, mentre que el batlle de Reus s’ha referit a “una reivindicació de fa molts anys” en que “els beneficiats seran els ciutadans amb la millora de la qualitat del servei”.

Els alcaldes de Tarragona i Reus junt amb el conseller de territori i el delegat del Govern a un vagó del rodalies

Els alcaldes de Tarragona i Reus junt amb el conseller de territori i el delegat del Govern a un vagó del rodalies

D’altra banda, la regidora de mobilitat de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, comenta a Tarragona21 que “és un moment fantàstic poder arribar a Reus en 15 minuts, en hores de mobilitat obligada, com és per qüestions laborals i d’estudis”. Destaca que “ens permet una intermodalitat encara més important amb la xarxa de busos de Tarragona que ja fa temps va millorar la connexió entre l’estació de trens i la de busos a la Plaça Imperial Tàrraco, de manera que tot plegat millorarà les opcions i alternatives a l’ús del cotxe”

Crispació i rebombori aquest matí a l'estació de Reus per retards

Crispació i rebombori aquest matí a l'estació de Reus per retards

L’arribada del tren amb els polítics ha estat escridassada a l’estació de Reus per un bon nombre d’usuaris que portaven força estona esperant un tren amb destí Barcelona i que s’ha vist retardat, segons molts han considerat, per l’acte d’inauguració.

“No hi ha dret” deia crispada una usuària, “els que tenim una reunió o metge o anar a la feina què fem?” criticaven en general. Alguns dels passatgers a l’estació han explicat a Tarragona21 que el tren que prové de Caspe cap a Barcelona amb parada a Reus anunciat per a les 9’17h acostuma a arribar amb 15 minuts de retard i avui amb l’arribada del tren inaugural de les rodalies Tarragona-Reus encara s’ha vist més retardat. “Gairebé una hora d’espera i el que ens queda… diuen que ha estat per una averia a Riudecanyes pero tots sabem quin ha estat el motiu” han criticat.

Sobre l’augment de freqüències la majoria d’usuaris ho celebra tot i que també molts consideren que ja hi ha un bon servei de busos entre les dues ciutats i que fan parada al centre de totes dues i amb bones freqüències. Altres reclamen la integració tarifària per abaratir preus.

Un dels pocs usuaris d'aquest matí al rodalies Reus-Traragona

Un dels pocs usuaris d'aquest matí al rodalies Reus-Tarragona

Millora del servei i integració tarifària

La millora dels serveis Reus-Tarragona suposa un total de 10 noves expedicions per sentit entre les dues ciutats, arribant a un total de 27 trens diaris cap a Tarragona i 28 cap a Reus (55 trens al dia).

La xarxa de rodalia de Tarragona es completa amb un nou eix de comunicació entre l’Arboç i Cambrils que permet fer el trajecte entre aquestes poblacions sense haver de fer transbordament a Sant Vicenç de Calders i millorant, alhora, la connexió de Tarragona amb les rodalies de Barcelona. Així, es crea un nou servei que permetrà la connexió directa del Baix Penedès amb Tarragona i la Costa Daurada amb cinc noves expedicions per sentit al dia que garanteixen aquesta connexió en les hores punta. Tots aquests trens tenen parada a totes les estacions del recorregut.

La millora dels serveis ferroviaris al Camp de Tarragona es complementa amb la integració abans de l’estiu dels nous serveis al sistema tarifari integrat de l’ATM de Tarragona, que es farà de forma progressiva a tots els municipis que formen part del servei de rodalia, és a dir, entre els municipis de Reus i Tarragona i en el corredor l’Arboç – Tarragona – Cambrils.

-Adrià Recasens-