.

Imatge de Quim Torra durant la seva intervenció aquest 13 de setembre de 2019 a Arenys de Munt. Foto: Àlex Recolons

Prop de 300 ciutadans de diferents corrents catalanistes es reuniran dissabte vinent a Poblet per crear una alternativa al secessionisme unilateral i il·legal. I que desautoritza el procés per impossible i perquè ha fracturat la societat catalana, sense renegar frontalment de la independència, segons informa El País. És una “autoconvocatòria” de la “societat civil” que fa mesos que ultima quatre documents constitutius d’un “programa de país” amb pretensió de ser transversal.

La potència de la iniciativa —batejada “El país de demà”— rau en què no es basa en la coordinació dels múltiples cercles sorgits de la desfeta de la nacionalista Convergència (CDC) i la desaparició de la democristiana Unió.

També que, encara que hi acudiran personatges com l’exlíder convergent Marta Pascal, o els exconsellers Lluís Recoder (CDC) i Jordi Williams (socialista), ells no dirigeixen el projecte. Entre els 270 participants, hi abunden professionals a la trentena, politòlegs, sociòlegs, exlletrats del Parlament i executius. El coordinador és l’economista i director general de la fundació de l’Escola de Disseny Industrial, Antoni Garrell.

Un altre del que els seus promotors consideren els punts forts és que no projecten ara com ara la creació d’un partit, sinó una reflexió d’“estats generals” del catalanisme amb un fort component autocrític.

La iniciativa va néixer amb la reunió de treball de 43 persones i la discussió inicial de quatre esquemes (valors, política, economies i model social) el 29 de juny passat al palau Macaya de Barcelona. “Inexorablement desembocarà en la creació d’una associació”, pronostiquen els patrocinadors, de la qual ja tenen el domini d’internet registrat, encara que això es decidirà a Poblet.

Documents de treball

Aquests esquemes de discussió han creat sengles documents de pes (totalitzen 120 pàgines), encara sotmesos a esmenes, als quals ha accedit El País i que es presentaran públicament a començaments d’aquesta setmana. L’esquema és doncs l’invers d’altres iniciatives: sorgeix “des de baix”, i no d’una coordinació de diversos dirigents des de “dalt”.

Els textos propugnen un catalanisme taxativament allunyat de la unilateralitat i de la violació de la legalitat, així com un programa reformista mínim per reforçar l’autogovern. També un arrelament en els valors europeus, la cohesió social i la “identitat múltiple”, a mig camí del comunitarisme i d’una socialdemocràcia suau.

I un reformisme econòmic radical que entrecreua plantejaments liberals i socials, amb èmfasi en l’“economia del coneixement” i la revolució tecnològica: preveu tecnològicament factible la setmana de 20 hores, i propugna la política de “rendes mínimes” per a diferents col·lectius, sense arribar a la renda universal.