.

El conseller municipal de Cultura, Josep Maria Prats, a l’entrada de l’Antiga Audiència, seu de la regidoria. Foto: Tarragona21

Era el ple del referèndum independentista, però també de moltes coses més. Aquest divendres s’ha aprovat el Pla de Biblioteques, s’ha visualitzat la marxa de la regidora Beatriz Pérez de Ciutadans al Grup de No Adscrits (segons ha sabut aquest diari digital, es donarà oficialment de baixa del partit aquest pròxim dilluns), i el conseller de govern, Josep Maria Prats, tornava a estar d’enhorabona perquè des de principi de legislatura ja ha estrenat tres formacions diferents: CiU, Unió Democràtica i l’actual, Units per Avançar. El portaveu del PDeCAT, Albert Abelló, ha aprofitat per ironitzar i preguntar al secretari municipal sobre qui substituiria Prats en cas “déu no ho vulgui, que li passés alguna cosa”. Tot per deixar en evidència la seva representació, perquè de produir-se la seva baixa el substitut seria el següent candidat de la llista avalada fa dos anys per… CiU.

En tot cas el regidor responsable de Cultura era protagonista amb dret propi de la jornada d’aquest divendres. La seva proposta de Pla de Biblioteques ha estat aprovada de manera folgada, amb els vots a favor del PSC, ERC, PP, el regidor d’Units per Avançar i IC. S’ha abstingut el PdeCat i Ciutadans i hi ha votat en contra la CUP. “El d’avui és un ple històric. Des del 1985 teníem l’obligació de disposar-ne d’un, i ara ha deixat de ser un assumpte pendent”. Prats ha reconegut que “no és el millor pla, però sí el més possible de dur a terme a cinc anys vista” (amb un cost total d’aproximadament 10 milions d’euros). Entre altres coses perquè la importància rau en la “creació del Servei Municipal de Biblioteques” més que no pas “en marcar espais concrets on instal·lar els futurs espais” a Sant Pere i Sant Pau, Sant Salvador, la Part Alta i la Part Baixa, una feina que serà precisament debatuda en el si d’aquest nou ens. El pla, alhora, permet actuar de forma immediata en “la prioritat que suposa la biblioteca de Torreforta”.

Pel cupaire Jordi Martí aquest “no és l’únic pla possible -com havia defensat Prats- sinó l’únic possible amb aquesta misèria d’assignació econòmica” municipal. Tant ell com el republicà Pau Ricomà han fet palès els seus dubtes davant del fet que el ‘suggeriment’ del Seminari com espai que ha de permetre cobrir el dèficit de biblioteques a la Part Alta no amagui contrapartides a càrrec de diners públics. En aquest sentit el portaveu d’ERC ha acceptat la proposta de Prats amb “el compromís de deixar les ubicacions definitives damunt de la taula (segons el projecte actual, caldria arribar a acords amb Ensenyament i habilitar una sala a l’edifici que actuament ocupa la colla dels Xiquets del Serrallo) i buscar els màxims consensos possibles”.

La socialista Begoña Floria ha assenyalat que el Pla Funcional de la Tabacalera “que aprovarem la setmana vinent converteix aquest espai en seu de la gran Biblioteca i deixarà la del carrer Gasòmetre per a la ciutat”. La portaveu del PSC ha retret les acusacions de manca de planificació (tan Ciutadans com la resta de l’oposició li ha recordat la subvenció perduda de 300.000 euros a Camp Clar) afirmant que “llavors es va voler prioritzar per part de la consellera Carme Crespo un espai de trobada al barri. Un equipament magnífic que ha ajudat a cohesionar-lo”.