.

La signatura s'ha fet aquest dimecres. Foto: Cedida

La signatura s’ha fet aquest dimecres. Foto: Cedida

Les associacions Plastics Europe, ANAIP i AEQT han triat el marc de la fira d’Equiplast per signar un acord de col·laboració per fomentar la implementació del programa Operation Clean Sweep® (OCS) amb un èmfasi especial a l’àrea de Tarragona. Aquesta aliança reforça les activitats de col·laboració que les entitats ja duien a terme per tal de promoure la iniciativa destinada a evitar la pèrdua de gransa o pellets al medi ambient.

Amb la signatura d’aquest acord, Alicia Martín, directora general de Plastics Europe a la regió ibèrica; Luis Cediel, director general d’ANAIP i Ignasi Cañagueral, President d’AEQT, s’han compromès a promoure accions conjuntes per conscienciar empreses i treballadors de la cadena de valor dels plàstics sobre els impactes negatius que la pèrdua de gransa pot tenir al medi ambient; per fomentar la implementació de mesures específiques de control i contenció a les seves instal·lacions; per impulsar la certificació OCS per entitats independents; i per reforçar la col·laboració amb les administracions públiques.

Després de la signatura de l’acord, va tenir lloc la jornada “OCS Actua: suma’t al compromís zero pèrdues de pellets”, on les novetats regulatòries en matèria de pellets, la certificació europea d’OCS i la implementació de bones pràctiques per al control de granza en tota la cadena de valor han estat protagonistes. L’esdeveniment, coorganitzat per les entitats signants, també va comptar amb la participació del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic el suport institucional del qual al programa OCS ha estat i continua sent clau per aconseguir l’adhesió de cada vegada més empreses.

Alicia Martín, directora general de Plastics Europe a la regió ibèrica, va inaugurar l’esdeveniment posant en valor el compromís de la indústria per evitar que els pellets acabin a l’entorn: “el sector està molt compromès amb la lluita contra la pèrdua de pellets, prova en són les gairebé 400 empreses adherides OCS a Espanya. Amb el nou esquema de certificació europeu volem incrementar la transparència de les empreses i la confiança de la societat en aquesta iniciativa. Estem convençuts que gràcies a aquesta certificació aviat veurem resultats reals quant a contenció de pellets.”

Seguidament, Beatriz Sánchez Fernández, cap d’àrea d’activitats humanes i contaminació de la Subdirecció General per a la Protecció del Mar del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, va presentar el seguiment que fa l’administració als microplàstics a les platges i costes d’Espanya, així com l’exemple del programa OCS com a solució per evitar les pèrdues pellets. A la seva exposició la representant del Ministeri va indicar: “Tallar el problema de les pèrdues de pellets és un repte que necessita de la col·laboració de tots els agents implicats, per això des del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic donem suport a la iniciativa OCS i demanem a la cadena de valor dels plàstics que redobli esforços perquè més empreses se sumin al programa.”

A continuació, Juan Ruiz, responsable d’Afers Públics i Sostenibilitat de Plastics Europe a la Regió Ibèrica i Mònica de la Creu, directora de la Divisió de Construcció i de Qualitat d’ANAIP, van actualitzar sobre el marc regulador sobre pellets i el nou certificat OCS europeu.

Posteriorment, Joan Ramon Balcells, en representació d’AEQT va presentar el grup Zero Pellet Loss de l’associació, així com una nova plataforma on participa la indústria, l’administració local i ONG.

Finalment, la jornada va comptar amb els testimonis d’Évora de l’Estal, gestora de medi ambient de REPSOL; Ignacio Arnau, director de qualitat de Bolquer; Luis Artola, director general de Plastigaur i Marc Balcells, responsable de medi ambient de GCR, que van compartir les bones pràctiques i casos d’èxit en la implementació del programa OCS.

Després de la taula de debat, Luis Cediel, director general d’ANAIP, va clausurar l’esdeveniment, tot indicant que “aquest és un compromís que ha d’adquirir tota la cadena de valor i de subministrament dels plàstics, només així s’aconseguirà assolir l’objectiu i generar confiança al sector. Cal destacar que Espanya és pionera en el desenvolupament de la certificació d’OCS gràcies a l’esquema de certificació desenvolupat conjuntament amb AENOR i que ha servit com a base per al desenvolupament a nivell europeu. Avui dia, podem dir que ja hi ha 31 empreses espanyoles certificades i esperem arribar a 100 a finals d’aquest any”.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */