.

Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d’antígen. Foto: Jordi Pujolar

La patronal PIMEC i la mútua Mutuacat han engegat aquest dijous una campanya de cribratge als polígons industrials per detectar casos asimptomàtics de covid-19 entre treballadors. La primera parada s’ha fet aquest dijous al polígon Can Feu de Sant Quirze del Vallès, on es faran 180 tests ràpids d’antígens. L’objectiu de la patronal és afavorir a ambients de treball segurs a les empreses, reduir les possibilitats de contagi i poder així garantir la continuïtat de l’activitat econòmica. L’acció té l’assessorament del doctor Oriol Mitjà, que ha destacat el “potencial” de l’estratègia de la patronal: “Podem reduir la transmissió del virus a nivell de la comunitat si utilitzem el test en activitats on s’ajunten múltiples persones”.

De fet, la patronal pretén portar la iniciativa arreu del territori. L’objectiu és ser cada dijous a un polígon industrial del país per tal de complementar les polítiques públiques de salut en l’àmbit laboral. Per a les pròximes setmanes ja hi ha concertades visites a les Franqueses del Vallès, Sant Fruitós de Bages, Sant Feliu de Llobregat, Reus i Girona.

Segons el president de PIMEC, Josep González, l’acció demostra la “sensibilitat” de les empreses per cuidar dels treballadors, perquè puguin treballar en ambients segurs i es puguin “acotar” les possibilitats de contagi en l’entorn laboral. Els tests, amb un cost d’entre uns 20 i uns 25 euros, va a càrrec de les empreses de cada empleat.

Les empreses que s’han adherit a la iniciativa citen els treballadors en unes carpes on personal sanitari els pren mostres nasals per realitzar el test. El resultat sobre una possible infecció de covid-19 s’obté en un quart d’hora i, si un treballador és positiu, se l’avisa d’immediat per poder-lo aïllar i que es puguin adoptar les mesures necessàries per evitar brots a les empreses.

El doctor Oriol Mitjà, que ha assessorat la patronal en aquesta iniciativa celebra que hi hagi sectors que vulguin anar “per davant del virus” per tal de trencar les cadenes de contagi. Mitjà veu el test d’antígens com una mesura “addicional” a la resta de mesures restrictives i de prevenció per evitar nous rebrots.

És per això que Mitjà recomana “generalitzar” l’ús dels test en entorns d’alta concentració de persones, com la feina, però també l’oci, la cultura i la restauració. Segons el doctor, el testeig massiu de la població podria evitar una tercera onada, l’aixecament de mesures restrictives i el manteniment de l’activitat econòmica.

Jordi Pujolar