.

Tomàs Berasategui

Cal partir de la definició d’aquests mots, amb qualitat d’adjectius, del segle XV d’etimologia llatina. El voluntariat  és el “paraigües” que aixopluga el conjunt de totes les activitats de col·laboració dels voluntaris en un treball social concret. Mentre que voluntari és allò que neix de la voluntat, que comporta volició, o allò fet lliurement, deliberadament, sense ésser-hi obligat; també és la persona que s’ofereix lliurement a fer una cosa a la qual no és obligat.

Per mitjà de la Resolució 40/212 de 17 de desembre de 1985 de l’Assemblea General de Nacions Unides, cada 5 de desembre se celebra el Dia Internacional del Voluntariat per a reconèixer el compromís de les persones voluntàries. El nom complet i precís és “Dia Internacional dels Voluntaris per al Desenvolupament Econòmic i Social”, una fórmula en desús a nivell pràctic.

A Catalunya, l’Institut Català del Voluntariat n’ha assumit la celebració i substitueix la paraula Voluntaris per Voluntariat, amb l’objectiu d’introduir la perspectiva de gènere i també per a facilitar la inclusió de manera destacada del fet associatiu dins el sentit de la celebració que es fa a la majoria dels països d’arreu del món, ja sigui en un nivell més institucional o des de la societat civil.

Diàriament arreu del món hi ha gent que aporta els seus coneixements i energia en qualitat de voluntaris. Mitjançant diverses modalitats de serveis, tothom pot fer la seva aportació al desenvolupament sense veure’s limitats per restriccions materials o de temps.

La forma de voluntariat pot canviar, segons les circumstàncies, lloc , especialització,…, però el principi fonamental no varia: tothom pot marcar la diferència en la societat. A més de contribuir a promoure el bé comú, les persones voluntàries enriquim les pròpies vides. Des de la meva perspectiva i experiència de voluntari, sento que puc aportar els meus coneixements, i això em fa sentir part de la comunitat social.

Els voluntaris de SECOT som una peça més d’aquest engranatge que tornem a la societat els coneixements i l’expertesa directiva assolits durant la nostra vida professional, per transmetre’ls de manera totalment altruista, en la nostra etapa de jubilats, en forma d’assessorament als emprenedors sense recursos. Durant enguany són més d’un centenar els casos atesos.

Tant per demanar els serveis, com per apuntar-vos a l’entitat, ens trobareu a tgnadel@secot.org i ens podeu seguir a https://www.facebook.com/profile.php?id=100008137357978&fref=ts

Tomàs Berasategui
President  SECOT – Tarragona