TOTS 21

Dues imatges de la concentració d’aquest matí. Fotos: Tots21

Una cinquantena de persones s’han concentrat de manera silenciosa aquest dissabte a la plaça del Mercadal de la capital del Baix Camp, responent a la crida formulada des de l’Associació de Veïns del Barri del Carme a petició dels comerciants de tots els sectors d’aquesta zona. Si dimecres passat un centenar de propietaris i treballadors de la restauració i hostaleria de Reus feien el mateix per reclamar la condonació dels impostos municipals, en aquesta ocasió el reclam principal passava per exigir que el confinament municipal passi a ser comarcal i poder tornar a obrir els dissabtes. La veu davant dels micròfons l’ha posat precisament un dels botiguers afectats, Edo Villano, que segons explicava té dos locals al barri. «No vull parlar de desesperació. Però nosaltres som currants, empresaries i treballadors que paguen els seus autònoms. De fet, ahir mateix me’l va cobrar el govern central. I jo tinc dret a treballar, essencial o no essencial. L’Estanc, per vendre el tabac i la loteria de l’Estat, avui està obert. Arabé, les tendes de sabates, de roba, estan tancats. Què som, animals?».

Villano afirmava que «nosaltres, com autònoms, ens hem posat el país a l’esquena. I volem continuar treballant amb dignitat. Al capdavall, la Constitució garanteix el dret a un sostre i un treball. Demanem a les persones que estan manant que les mesures» per fer front a la pandèmia «són sanitàries, obrir més hospitals. L’economia que la deixin en pau, que ja em passat el nostre amb la crisi del 2008, la crisi política catalana i ara ja estem cansats. Jo he fet una inversió en una tenda nova amb tota la il·lusió del món. I ara he desacrificar-me? No. Els polítics s’han sacrificat, s’han rebaixat el sou? Si la pandèmia dura cinc anys, que hem de fer? Estar cinc anys amb les tendes tancades?».

Alhora, recordava que només al barri «hi ha 350 tendes. El que demanem, com a mesura urgent, és que obrin el Baix Camp perquè a aquesta ciutat ve a consumir gent de Riudoms, Montblanc o Valls. I a més, també reclamemm poder obrir els dissabtes, perquè és quan fem més caixa. Si ens tanquen els dissabtes, ens estan matant».

Per la seva banda, el president de l’associació veïnal, Josep Machado, volia certificar el recolçament de l’entitat «als botiguers del barri. Ens adherim a la seva demanda de desconfinar el Baix Camp perquè hi ha persones que no poden ni pagar el lloguer i, a més, han de pagar llum, autònoms i els polítics tots cobren. Són polítics de vergonya, ho dic sincerament. Enguany no s’haiven d’haver passat ni ccontribucions ni terrasses ni cap mena d’impost. I ells s’han pujat el sou», etzibava.

J.Siré