.

Imatge de l’alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili. Foto: cedida.

Roda de Berà comença avui els actes previs a la festa major de Sant Bartomeu, del 21 al 26 d’agost, el municipi de 6.500 habitants aproximadament triplica la seva població gràcies a l’època estival. La programació d’enguany té com objectiu recuperar la tradició, sense deixar de banda, els comerços locals de Roda com per exemple amb la shopping night. L’alcalde, Pere Virgili, ens comenta la graella dels futurs dies.

 

Avui s’inicien els actes previs fins el 20 d’agost que comença la festa major de Sant Bartomeu, dins de la programació ocupa un gran espai l’esport…

Si, volem introduir molt l’esport a la graella. Hem consolidat ja la cursa de festa major, una cursa per aficionats al running de Roda de Berà però també pels més petits. Tenim intenció de combinar les dues coses, la cultura de festa major i també l’esport, apostem fermament.

Quines són les novetats d’enguany?

Intentem que la festa major no canviï massa, sabem que hi ha d’haver un eix central que nosaltres creiem que sempre ha de ser el mateix. Hem de seguir fent un acte religiós o tradicional que porta molts anys a la programació, com és el seguici del pa Beneït, inclús hem recuperat balls tradicionals, com els de sempre. A la zona de bars, hi ha tota la festa també pels més joves.

Aquest any deixem de fer la cursa de rucs perquè ens comportava moltes despeses,  ens generava molta feina, sempre vetllàvem pel benestar dels animals i contractàvem a una entitat animalista que ens contractava els veterinaris, al final, portava més feina del que creiem que podia portar i hem decidit retirar-la. En el seu lloc, fem la Gran Gimcana “Humor Amarillo”, que s’assembla molt al programa, d’aquí el seu nom. Hi ha coses que desapareixen, però també activitats que es consoliden com el concurs de poesia. Anem mantenint la línia de cada any.

 Què s’espera de la shopping night?

La nit de comerciants d’aquest any per primera vegada coincideix amb la festa major, una de les propostes era aquesta, fer el shopping night quan hi hagi molt moviment al carrer.

Com afecta la festa major de Roda de Berà al turisme, augmenta?

Si, nosaltres som un municipi que no pot combatre l’estacionalitat, durant els mesos de juliol i agost Roda de Berà triplica la seva població, passem de gairebé 7.000 habitants a 45.000. Intentem que la gent que viu diàriament a Roda pugui gaudir de la festa major, que aprofiti les festes. Si que és veritat que en el tema dels balls, si que s’ha aconseguit que en gaudeixi tothom. En canvi, actes més tradicionals i culturals, costa molt més.

Altres actes destacats de la festa major d’enguany?

L’eix central de la festa major és el seguici del pà Beneït, per mi és l’acte més important, com a rodenc que sóc, des de petit em portaven al seguici, des de sempre per mi ha sigut l’acte central de la festa de Sant Bartomeu. Segurament per algú que ve de fora li costarà sentir-se emocionat.

Altres actes, com el campionat de les bitlles a la Plaça dels Vins, una nova plaça que s’obrirà ara a la circulació o per exemple el cant d’havaneres, n’hi ha molts. Intentem que quan algú agafi el programa vegi activitats que li interessin, encara que també hi haurà altres que no tinguin el mateix efecte, intentem fer activitats que siguin per tothom.

Quin és el pressupost destinat a la festa major?

La festa major té un pressupost de 90.000- 100.000 euros, més o menys.

El 23 d’agost és el dia del pregó, aquest any és a càrrec de tres persones ben diferents, Pau Garriga, alumne de l’Institut de Roda de Berà amb el millor expedient acadèmic del curs, Carla Camps, campiona de vela, i Remei Gavaldà, presidenta del Club Atlètic Roda de Barà

Volem que la gent pugui escoltar el que diuen les persones de Roda, com la veuen, què volen que sigui en un futur. No volem un personatge mediàtic, volem que escoltin que els hi ha de dir el millor expedient de Roda, la presidenta del club d’Atlètic o la campiona de Vela, el model del personatge mediàtic el tenim caducat.

Fa relativament poc vau inaugurar una nova sala al museu de la ràdio de Sant Roc de Gaietà, des de l’Ajuntament quins nous projectes teniu present?

Si, ara mateix estem acabant els projectes de l’altra legislatura, a partir de l’any que ve, quan ja sigui 2020 introduirem els projectes del programa electoral d’enguany, quan negociem el pressupostos ja que nosaltres governem amb minories, quan els aprovem farem els projectes. Som més de petites inversions necessàries, millores de carrers i places, instal·lacions veïnals, anem en aquest ritme. En els grans projectes intentem que les institucions com la Diputació, la Generalitat o ja sigui l’Estat també ens ajudi.

Quina és la història darrere el patró de Sant Bartomeu? Per què ell? Qui era?

Nosaltres som un poble que ens hem convertit en turístics, en un municipi de servei, però si mires als voltants es veu d’on venim, nosaltres venim de la vinya, som un municipi agrícola per tradició, per protegir les collites dels pagesos és el nostre patró, Sant Bartomeu és el patró dels pagesos. Aquí, també li fem l’ofrena a Sant Bartomeu ja que som de tradició agrícola.

Pots consultar tota la programació aqui.

Andrea Palma