.

.

TOTS 21

L’alcalde de Salou, Pere Granados. Foto: Cedida

Salou inicia aquest dilluns, 25 de maig, una nova fase en el seu trascendental caminar vers la sortida de la crisi del coronavirus, amb la possibilitat d’anar a les platges i l’apertura de grans establiments comercials. L’alcalde, Pere Granados, apel.la ‘a la responsabilitat de la gent’ per tal d’evitar la contaminació vírica i demana ‘molt de seny per part de la població’, en una entrevista concedida a Tarragona21. ‘Si hi ha un rebrot, serà molt dolent per Salou i deixaríem de ser un municipi net’, destaca Granados, que observa la dificultat que travessa un municipi turístic, especialment amb el turisme internacional.

Com es prepara Salou per entrar a la fase 2 del desconfinament?

Salou s’està preparant per la fase 2 i ens adaptarem a les mesures perquè la població tingui més llibertat de moviments, llibertat de reunió i puguin gaudir de la ciutat fins a arribar a la plena normalitat. El virus està allí i l’única manera d’aturar-lo és complint les normes sanitàries. Tots els passos que estem donant per guanyar llibertat signifiquen també passos per ser encara molt més responsables del que ho hem estat.

Estem molt satisfets d’entrar a la nova fase perquè implica que la nostra gent ha fet una gran feina, el personal sanitari i d’altres que han treballat en primera línia. La responsabilitat de la població és clau i l’han demostrada; tenim una mitjana de contaminació vírica que es troba per sota de la de la província de Tarragona. Hem de seguir en aquesta línia perquè la salut de la població és el més important, i Salou és un municipi turístic, de manera que si hi hagués un rebrot, seria molt dolent per tots nosaltres i sortiríem als mitjans com que deixem de ser un municipi net, generant dubtes en seguretat.

S’ha parlat molt de la proposta que fa l’Ajuntament de dividir les platges. Com ho faran?

Se’ns havia anunciat que entraríem a la fase 3, i de sobte entrem a la fase 2. Tot estava previst per al dia 8 de juny; ara estem accelerant tots els processos, i d’acord amb la normativa el ciutadà es trobarà que hi haurà serveis als que estaven habituats, com les dutxes i altres, que queden anul.lats perquè són punts de possible contaminació. Altrament, estem treballant en l’app que facilitarà a la ciutadania saber com estan ocupades les platges de Salou per tal que es dirigeixin a les zones amb menys aforament.

També s’habilitaran senyalitzacions que avisaran que el risc del bany és personal i on apel.larem a la seva responsabilitat. És fonamental la col.laboració de la ciutadania perquè tot surti bé.

Com serà el retorn a l’Ajuntament?

L’estem preparant a partir d’una comissió que ha aprovat els criteris de retorn i per tant, en pocs dies es dictarà un decret per iniciar la desescalada. El criteri principal és que s’ha de continuar fent teletreball. És la regla general fins que no hi hagi una vacuna: cal prendre totes les mesures necessàries, cal ser molt curosos amb les mesures sanitàries. Nosaltres som una localitat que ve treballant com a municipi intel.ligent, del que ja tenim un reconeixement per part de la Generalitat i el covid-19 ha suposat un salt en tota la implementació de processos perquè totes les gestions administratives es puguin fer des de casa. Continuarem en aquesta dinàmica, millorant i prioritzant els processos digitals. Salou vol ser un municipi intel.ligent. Agraeixo a tots els treballadors de l’Ajuntament i al cos de la Policia Local la seva dedicació perquè tot surti bé. Ha estat un sacrifici molt important per part d’ells.

Quan tornin a la nova normalitat, es plantejaran que l’Ajuntament segueixi teletreballant?

El teletreball ha estat un avanç important en la relació amb els ciutadans, encara hi haurà més processos en aquest sentit. Per part dels treballadors,  ha estat una experiència molt important i en els casos en què hi hagi dificultats per treballar físicament, és una eina important per seguir fent-ho des de casa.

El sector hoteler, del càmpings, comercial, està tocat. Com veuen el retorn?

Tothom vol obrir: els touroperadors volen que vinguin turistes, les companyies aèries volen volar de nou,… El problema és com fer-ho amb les normatives que estan sortint, que no ho fan possible. El cas es viu amb preocupació. Està costant molt que el mercat internacional es mogui. Hi ha hagut una reunió per part dels ministres de Turisme de la Unió Europea per tal d’obrir corredors aeris entre diferents països que estiguin en les mateixes condicions sanitàries i aixi hi pugui haver mobilitat i turisme. Som conscients que el turisme internacional té moltes més dificultats perquè depèn dels acords que prenguin els seus respectius països, però tenim l’esperança del turisme de proximitat, del turisme espanyol, i dintre d’ell, del català. Si els catalans fem pinya i fem país, hem de fer turisme a Catalunya.

Per ajudar els sectors econòmics, a Salou hem suspès la taxa d’ocupació de via la pública i hem facilitat l’ampliació de les terrasses allà on era possible fer-ho. Són mesures que ajuden molt a bars i restaurants. En tenim d’altres que s’estan aplicant. Treballem des de l’Ajuntament per afrontar les dues emergències essencials, la social i l’econòmica de forma que es mantingui el teixit social i es reactivi l’economia. Aquí hi estem abocant molts diners.

Quines seran les properes accions de suport econòmic?

Properament farem una modificació de crèdit destinada a noves ajudes. Entre el paquet d’ajudes i el que l’Ajuntament deixa d’ingressar, el total suma cinc milions d’euros, amb aportacions per contingències de 500.000 euros, per a l’emergència social i econòmica, i amb plans d’ocupació, que haurem d’anar incrementant perquè inevitablement hi haurà atur. Tenim la previsió que aquest fons de contingència s’incrementi, es tracta d’una quantitat inicial. El pressupost municipal d’enguay s’està reordenant per afrontar aquestes dues prioritats. Es tracta que no hi hagi cap salouenc ni salouenca que no estiguin atesos i també intentar mantenir el teixit empresarial perquè quan vingui la nova normalitat no hi hagi tancament d’empreses ni es perdin llocs de treball.

Se suspèn la Festa Major d’Estiu?

Evidentment. Seguim criteris de gestió austera. Aquest diners aniran abocats a mantenir el teixit empresarial, a activar l’economia i primordialment, a l’atenció de les persones. Les inversions que es mantenen són les que donen suport al distanciament social al carrer. Ja ho havíem iniciat amb el carrer Carles Buïgas.

La ciutadania té ganes de sortir i els experts afirmen que el turisme no morirà perquè tothom vol esbargir-se

La situació actual ve donada perquè no hi ha mobilitat. Un cop s’acabi, tornarà el turisme. Les previsions de creixement de l’Organització Mundial del Turisme eren impressionants, fixava com el turisme anava creixent any rere any. Crec que el turisme espanyol ens pot ajudar.

Estem en un parèntesi, quan torni la nova normalitat volem executar el nostre programa electoral. El compromís que teníem i l’havíem fixat al pressupost de l’any 2020 no es perd, es reorganitza, queda en stand by. Quan torni la nova normalitat ho recuperarem quant a les inversions pendents. També amb la cultura, les festes i d’altres activitats. En ensenyament, no es pot patir noves retallades: així, nosaltres vam afegir despeses quan es van elaborar les targetes moneder, i estem mirant de complementar la compra d’ordinadors allà on no pugui arribar la Generalitat. En canvi, fer obres a les escoles és ara mateix discutible.

Dimarts s’acompleix un any de les eleccions municipals. Toca fer balanç, però la situació es tan excepcional que queda condicionat a la pandèmia. Si es pot fer un balanç, què ressaltaríeu?

Les obres previstes el primer semestre de 2019 se seguiran executant, però en 2020 ens trobem que la covid-19 ens ho ha paralitzat tot. El balanç és que es va treballar de valent per tal de definir les prioritats per la millora de la qualitat de vida dels salouencs i salouenques. Amb la covid-19, que és un parèntesi, estem treballant per minimitzar al màxim els seus efectes. La població no ha de patir, tindrà cobertes les qüestions assistencials. La nostra voluntat és la de mantenir uns bons serveis, com la recollida de la brossa o la neteja. Estem en condicions de garantir-ho.

Com està la relació amb l’oposició?

Viu el millor moment. Mantenir la normalitat entre el govern i l’oposició és el millor. No és fàcil per qualsevol govern treballar en aquestes condicions. L’enemic és comú i es troba fora de la política. Tots hem de lluitar. I tota la societat ha d’estar unida. Treballant tots en la mateixa direcció ens en sortirem.

Jaume Garcia