.

Pere Domingo: ‘Ha estat molt important haver aprovat la Relació de Llocs de Treball (RLlT) de l’Ajuntament, per la qual cosa queda ordenada i categoritzada l’estructura laboral de l’Ajuntament’. Foto: Cedida

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament del Morell, Pere Domingo, fa un balanç per a Tots21 de quines han estat les fites del mandat que acaba el mes de maig, un mandat marcat profundament per la pandèmia.

Com van afrontar la pandèmia?

La pandèmia de la covid ha marcat completament el mandat. Amb l’alcalde hem comentat diversos cops que aquest ha estat un mandat que ha durat dos anys degut a la covid. Bé és cert que érem dels pocs municipis que celebràvem actes com la Festa Major, però els protocols ens obligaren a fer un sobreesforç econòmic i logístic notable per exercir un bon control d’aforaments, dispensar hidrogel, tancar els recintes de la festa, tenir vigilància, etcètera.

També suposà un esforç a l’hora de desinfectar places i carrers, netejar llocs oficials, col.locar separadors als llocs de treball municipals, comprar mascaretes o adaptar vehicles de la Brigada Municipal. No ens vam oblidar de felicitar els nens i nenes del Morell que celebraven l’aniversari anant a les seves cases i mantenint les distàncies, i per la Mona de Pascua els van lliurar una amb una cistella, que recollien des del balcó de les seves cases. Recordem que la canalla va estar dos mesos confinada a les seves cases.

Ens vam haver d’adaptar a un escenari completament desconegut, però també vam poder dedicar temps a tasques administratives que han donat el seu fruit i han marcat el mandat.

Quins fruits són aquestes?

Jo diria que el mandat ha tingut clarament tres fites. En primer lloc, la creació del servei de Vigilants Municipals, que treballen els 24 hores i han obert el camí a poder desenvolupar alres feines que sense ells no era possible fer. Un exemple: gràcies a la seva existència hem pogut tirar endavant la normativa de guals. No existia perquè ningú no podia vigilar els guals ni enviar la grua en els casos en què no es respectessin. Els cos ens permeten també poder tancar i vigilar els dos parcs més grans del municipi, una pràctica que hem decidit tirar endavant per evitar els botellots, que es produïen justament perquè el municipi veí de La Pobla de Mafumet els té tancats.

Quines altres dues fites han assolit?

Sense dubte, haver desenvolupat urbanísticament el Pal Parcial 10 (PP10), que permetrà l’arribada de l’Ecoplanta. La zona està urbanitzada i això avança els terminis. Finalment, ha estat molt important haver aprovat la Relació de Llocs de Treball (RLlT) de l’Ajuntament, per la qual cosa queda ordenada i categoritzada l’estructura laboral de l’Ajuntament. Un exemple dels seus efectes ha estat la professionalització de la Brigada Municipal. Aquestes tres actuacions burocràtiques han portat molta feina.

Vostè és regidor de Parcs i jardins. Quins treballs destacaria?

Associat als pressupostos participatius, que han estat una innovació, s’ha millorat el parc del CAP, plantant arbres i col.locant-hi mobiliari urbà,… I el més important és que reguem tres parcs del municipi amb aigua de pou, no ens cal usar la del Consorci d’Aigües de Tarragona.

També és regidor de residus? Com ha evolucionat en aquest mandat?

Com succeeix en altres municipis, és un dels contractes més importants de l’any quant a volum econòmic. Inclou la recollida i la seva gestió. Vam demanar al Consell Comarcal del Tarragonès disposar de contenidors extra i els estem acabant d’ubicar en 33 illes del municipi. Són conteidors per a tots els tipus de residus. Ara puc dir que el servei està funcionant bé, tot i que he de reconèixer que part de la ciutadania no selecciona els residus correctament a casa i això és un problema. Des d’aquí faig una crida que la gent sigui civilitzada. Tenim massa problemes de mobiliari malmès per aquest motiu.

En cultura, El Morell està al mapa del Camp de Tarragona. Ha estat una aposta clara?

Sí. Tenim una programació molt estable, que inclou teatre, dansa, festes majors, Primaverart, Terrafira, activitats de Nadal,… i per fi hem posat en marxa la Biblioteca Municipal.

Han creat també aparcaments dissuasius

En crearem tres. Dos ja existeixen: a la plaça de la Fàbrica i al parc del CAP, i en farem un tercer al carrer Sant Josep. No s’acaben aquí les actuacions: estem buscant diferents espais que són titularitat dels bancs -a través del Sareb o de Solvia- per fer-hi aparcaments dissuasius. Nosaltres ens ocuparíem del seu manteniment i així hi guanyaríem tots.

També estem reasfaltant carrers i arranjant voreres fruit d’un conveni amb l’Associació Catalana de Municipis. Al Morell tenim 60 carrers i això vol dir molta neteja i reparació. Finalment, també estem canviant la il.luminació pública per llums led, a raó de cent punts de llum a l’any, aproximadament, i tenim en marxa el projecte d’instal.lació de plaques fotovoltaiques al sostre del pavelló municipal.