.

Imatges de la visita del president de la Generalitat, Pere Aragones. Fotos: Ajuntament

Aquest matí, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha inaugurat oficialment el Celler de Vila-seca. A partir de les 10 del matí, el president ha arribat al Celler i, acompanyat de l’alcalde de Vila-seca, Pere Segura, ha saludat als membres de la Corporació Municipal de Vila-seca, a les autoritats del Camp de Tarragona i als arquitectes responsables del projecte de restauració del Celler.

A continuació, el president ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament de Vila-seca i ha descobert la placa inaugural. Seguidament, ha visitat les instal·lacions del Celler de Vila-seca acompanyat de l’alcalde i altres autoritats assistents a l’acte.

Després de la visita als diversos espais museístics del Celler, ha tingut lloc l’acte inaugural la presentació del qual ha anat a càrrec del periodista vila-secà, Xavier Graset. Durant aquest acte s’ha projectat un vídeo del Celler i s’ha donat pas a l’espectacle “De la pedra al vi”, un espectacle acrobàtic inspirat en els pagesos que van construir el Celler de Vila-seca. A través de les acrobàcies, els intèrprets Maria Cavagnero i Martin Samanna han recordat l’esforç que els homes i les dones van haver de fer per a construir el Celler i començar a produir el vi.

Per últim, han tingut lloc els parlaments a càrrec de Segura i Aragonès. En les seves intervencions, el batlle ha recordat que el patrimoni històric és fonamental per generar identitat, prestigi i fomentar la cultura d’un poble, recordant que van ser 150 famílies de pagesos les que van ajudar a construir aquest projecte monumental que avui, després de la seva completa rehabilitació, s’inaugura. “Avui el nou Celler de Vila-seca és una realitat“.

El president de la Generalitat, per la seva banda, ha agraït i ha posat en valor l’esforç de l’Ajuntament en conservar espais històrics com el del Celler, “un espai, en aquest cas, que és fruit del cooperativisme, del sumar esforços i d’anar units. Aquests són missatges essencials també avui en dia per a superar dificultats i fer que els projectes esdevinguin realitat i ofereixin oportunitats per a tothom”.

Un Celler històric

El Celler de Vila-seca, d’estil noucentista, és un edifici bastit entre els anys 1919 i 1920, i el seu autor n’és l’arquitecte Pere Domènech i Roura, fill de l’il·lustre arquitecte modernista Lluís Domènech i Muntaner. El promotor de la construcció del Celler en fou el Sindicat Agrícola de Vila-seca, fundat l’any 1917. Es tracta d’un edifici de grans proporcions, de planta rectangular, ordenada segons l’esquema clàssic de la basílica, amb tres naus, una de central, de majors dimensions, i dues laterals de menors dimensions. Les seves dimensions generals són de 25 metres d’amplada i 44 metres de profunditat.

L’edifici del Celler de Vila-seca es trobava en complet desús de les seves funcions inicials, i des de l’any 2014 és un edifici de propietat municipal. Actualment té la consideració de Bé Cultural d’Interès Local i s’emplaça a la confluència del carrer del Castell amb el carrer dels Castillejos, a tocar de l’edifici del Castell de Vila-seca.

La iniciativa de l’Ajuntament de Vila-seca ha estat restaurar i rehabilitar el Celler amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat turística catalana i contribuir a la diversificació de l’oferta i desestacionalització de la demanda a través d’un projecte innovador, la museïtzació del Celler.

Cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i l’Ajuntament de Vila-seca, aquest antic Celler Noucentista de la Cooperativa ha estat restaurat i rehabilitat per tal de convertir-se en un edifici multifuncional, cultural i museístic. Després de 20 mesos de treballs, l’obra final posa en valor sobretot l’espai arquitectònic de la nau principal i obre la façana posterior a un entorn enjardinat a través d’una caixa escènica vidriada, semitransparent, que connecta amb el Castell de Vila-seca.

L’equipament cultural consta d’un espai escènic amb capacitat per a 517 espectadors asseguts i prop d’un miler dempeus, un espai annex auxiliar per oficines, serveis i una caixa escènica fàcilment maniobrable. La superfície total del conjunt on s’ha actuat és de 3.150 m2 i el pressupost de tota l’actuació és de 8 milions d’euros.

El projecte global pretén crear un Parc Cultural entre els dos grans equipaments que disposa la zona de llevant: el Castell de Vila-seca, i el conjunt arquitectònic del Celler de Vila-seca, per tal de permetre diversos usos culturals.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */