.

.

TOTS 21

L’alcalde, fotografiat a dins de la cabina. Foto: Mayo Lorda

L’alcalde de Perafot, Joan Martí Pla, ha demanat per escrit a Telefónica que no retiri l’única cabina que existeix al poble, situada al costat de l’església parroquial. Pla ha afirmat a Tarragona21 que és necessària la seva presència a la localitat perquè fa la seva funció i servei a la població. També es tracta d’un objecte únic, i fins i tot ‘vintage’.

En l’era de la tecnologia digital i els smartphones, les cabines solen ser usades per persones que no utilitzen els telèfons mòbils o que en determinats moments no en disposen d’un en condicions.

Les cabines telefòniques del conjunt de l’estat espanyol havien de desaparèixer a finals de l’any 2018. El govern central havia aprovat un reial decret que prorrogava un any més la seva inclusió en el servei universal de telecomunicacions. Si no canvien les coses, la fi de les cabines podria donar-se el darrer dia d’enguany.

A la província de Tarragona sobreviuen actualment 283 cabines repartides arreu del territori. Totes elles registren una mitjana d’una trucada cada dos dies, una xifra similar a la mitjana nacional, segons informava recentment Tarragonadigital. De fet, segons un estudi de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) el 88% dels habitants de l’Estat mai ha utilitzat una cabina de telèfon.

D’altra banda, la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) ha tornat a recomenar al Govern central que suprimeixi les prop de 16.000 cabines telefòniques del servei universal de telecomunicacions a partir de l’u de gener de 2020. Competencia argumenta la recomenació “en haver-se constatat el progressiu abandonament del seu ús, en termes de tràfic de trucades, d’ingressos i de distribució territorial del seu ús”, afirma.

Segons recorda aquest organisme, l’actual regulació del Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques “ja no inclou les cabines” dins del servei universal, “si bé autoritza els estats a seguir prestant aquest servei en determinades condicions, que hauran d’analitzar-se”. Competencia subratlla “la necessitat d’actualitzar la velocitat garantida en el servei universal (que actualment és d’1 Mbps)”.

Mayo Lorda