.

.

TOTS 21

Carles Puigdemont rebent el primer ministre italià a l'aeroport de Reus

Carles Puigdemont rebent el primer ministre italià a l’aeroport de Reus

Ha dimitit el Govern central de part de les seves atribucions internacionals respecte a Catalunya en el cas de la tragèdia de Freginals? S’ha avençat la Generalitat a l’hora de rebre i fer el protocol amb el primer ministre italià? O es va quedar sol? Per què Rajoy no diu res? Què feia el ‘conseller d’Exteriors’ de la Generalitat acompanyant el primer ministre italià per terres tarragonines?

Malestar entre el Govern i l’executiu l’espanyol arran del comportament institucional de la Moncloa en l’accident d’autobús a Freginals. La Generalitat ha lamentat aquest dimarts que ni el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ni el ministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, s’hagin posat en contacte amb la Generalitat per interessar-se per l’accident i les seves víctimes mortals.

Un extrem que ha confirmat la portaveu del Govern, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Munté ha admès que Rajoy “no ha trucat” Puigdemont. “No cal afegir res més, perquè estem immersos en situació crítica”, ha afirmat la consellera de la Presidència, que ha confirmat que sí que han fet arribar el seu condol el rei Felip VI; el líder del PSOE, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat Valencia, Ximo Puig; i el lehendakari Iñigo Urkullu.

De fet, la queixa principal és que des de Madrid no s’estiguin fent gestions per agilitzar la repatriació dels cadàvers, tenint en compte que les 13 víctimes mortals eren estrangeres. Només el ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernàndez Díaz, va desplaçar-se diumenge fins a Tortosa per acompanyar els familiars.

Puigdemont va rebre Renzi

Així mateix, preguntada pel fet que el president català, Carles Puigdemont, fos qui liderés la rebuda al primer ministre italià, Matteo Renzi, des de l’aeroport de Reus, Munté ha subratllat que també hi havia la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, atès que el govern italià també va notificar el viatge a l’executiu central. “Va ser un contacte directe entre els governs català i italià amb molta normalitat”, ha opinat la vicepresidenta, que veu rellevant la col·laboració amb “un país sacsejat com Itàlia, però també Catalunya”.

Així mateix, el conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, s’ha mostrat visiblement crític amb l’actuació del govern espanyol en una entrevista a TV3, malgrat que ha declinat opinar-hi directament. “La gestió que han fet de la crisi l’hauran de fer ells, haurà de valorar fins a quin punt ha estat a l’alçada”, ha etzibat, i encara ha insistit: “El Govern català ha estat a l’alçada, les explicacions de com ha actuat el govern espanyol les haurà de donar el govern espanyol”.

En aquest sentit, Romeva ha destacat la tasca de l’executiu català organitzant-se per donar resposta, contactant amb les famílies de les víctimes i informant els cònsols i ambaixadors. Preguntat per Renzi, ha explicat que “venia a interessar-se i donar suport a les famílies de les víctimes” i que, amb Puigdemont, “tota la gestió va anar encaminada a com facilitar els tràmits per endur-se les víctimes i per resoldre la investigació” i li va demanar que li traslladés tota la informació del succés.