.

.

TOTS 21

Carles pelllicer i Dolors Vázquez, en la seva compareixença d’aquesta tarda. Foto: Tots21

«Avui es compleix una exigència que no hauria d’haver tardat tant. No ens han regalat res». L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, s’ha fet acompanyar aquesta tarda de la regidora de Seguretat, Convivència i Civisme, Dolors Vázquez, per mostrar tant la satisfacció del consistori com «l’èxit de les reivindicacions veïnals» que ha suposat l’anunci de la Generalitat d’instal·lar dues sirenes d’alerta química al sud de la ciutat. Ara bé, ha deixat meridianament clar que el compromís fet públic aquest dimecres pel conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, no comporta calendarització. Per això ha reclamat «rapidesa» i «urgència» perquè «el risc no té temps».

Pellicer ha estat punyent quan ha denunciat la seva «estranyesa» perquè «la zona sud de Reus no estigués inclosa com a zona de risc químic» tot i estar dins dels mapes de la zona d’intervenció en cas d’accident («havia municipis que no hi eren però sí que tenien»), i ha relatat les innumerables reunions mantingudes conjuntament amb Vázquez amb el departament d’Interior per fer-los canviar d’opinió «És obligació de la Generalitat posar sirenes en municipis de risc químic i Reus ho és», ha reblat, recordant com durant l’explosió d’IQOXE «vam haver de córrer tots i ho vam fer malament».

Precisament aquest incident ha estat reconegut com el punt d’inflexió que ha fet canviar el pas a l’executiu català. I més enllà de les sirenes, cal tenir present que durant els mesos posteriors a l’explosió de la planta es va reclamar la instauració d’un sistema d’alerta massiva a la població amb insistència. En aquest punt, Vázquez ha afirmat que des de l’ajuntament «hem treballat proactivament en la redacció del nou Plaseqta» i que s’està «treballant conjuntament amb la Diputació per a la implantació del sistema que s’està treballant a Barcelona». Les novetats en aquest camp no seran a curt termini, perquè es veuen complicades per la necessitat jurídica de garantir la protecció de dades.

J.S.