.

.

TOTS 21

El president de la Generalitat, Quim Torra, xerrant amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió al palau de la Moncloa, el 9 de juliol . Foto: Rafa Garrido

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, han reactivat aquest dilluns les comissions bilaterals entre els dos executius en el marc de “normalització” de les relacions entre els seus respectius governs –en paraules de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo- però han mantingut posicions respecte al dret a l’autodeterminació, que segons l’executiu espanyol «no existeix», o la situació dels presos independentistes, que La Moncloa atribueix només a l’àmbit de la justícia.

Tots dos s’han emplaçat a una pròxima reunió que es produirà a Barcelona i Sánchez s’ha compromès a més a aixecar els recursos al Tribunal Constitucional contra lleis “socials” aprovades al Parlament i recorregudes pel govern anterior. En concret, es de pobresa energètica, canvi climàtic i universalització de la sanitat pública. El president espanyol també s’ha compromès a impulsar el Corredor Mediterrani.

Per la seva part, Quim Torra ha qualificat la reunió de trobada “cordial”. Segons fonts de Presidència, la trobada ha mantingut un bon to, han pogut posar sobre la taula els temes que pretenien posar i, Torra ha celebrat que Sánchez “reconegui que el conflicte entre Catalunya i Espanya és polític”. Després de la reunió, el president espanyol ha fet una petita visita pels jardins de la Moncloa, tal i com li havia demanat el cap de l’executiu català. En acabar, Torra s’ha desplaçat a la delegació de la Generalitat a Madrid i, acompanyat pel delegat, Ferran Mascarell, està dinant amb el seu equip fins que a les 16:00 hores comparegui davant els mitjans per donar més detalls de la reunió amb Sánchez.