.

Pau-Ricomà-candidat-dERC-a-TarragonaHi ha qui posa en qüestió la capacitat dels ajuntament per actuar directament sobre l’economia local. Són les empreses les que creen llocs de treball, sentim dir sovint i és cert. Però també ho és que les actuacions dels ajuntaments poden tenir conseqüències sensibles a l’hora de crear el marc a través del qual es pugui crear ocupació . Anava a dir “ocupació de qualitat” però malauradament les successives reformes laborals del PSOE i del PP no ajuden en aquest sentit.

De què parlem quan ens referim a “economia local”? Ho és tota la que es genera dins els límits municipals? No és en aquest sentit que fem servir l’expressió, més aviat ens referim a l’economia generada pels agents del territori. Empresaris, grans i petits, autònoms, cooperatives, etc. Tots aquells que reinverteixen els guanys en forma d’impostos, consum, capitalització o nous projectes al mateix territori, ajudant a que la roda giri i que l’esforç del treball tingui conseqüències socials positives.

És cert que no sempre els límits estan ben definits i que entre les empreses locals i les grans empreses d’àmbit més ampli hi ha sinergies que cal aprofitar. També hi ha d’haver, però, prioritats que cal tenir molt presents i situacions conflictives a les que les petites empreses i autònoms s’enfronten en inferioritat de condicions. I aquí les administracions públiques i els ajuntaments de manera molt particular hi tenen un paper important a fer. Les decisions que puguin prendre en àmbits com la mobilitat, l’urbanisme, l’habitatge, la promoció econòmica, etcètera poden tenir una gran influència en el desenvolupament de l’economia local.

Un instrument molt important que els ajuntament tenen a les mans és la seva capacitat per contractar, tant obres importants com serveis de tots tipus. I en aquest punt la seva intervenció en favor de l’economia local pot ser rellevant. Si bé la lliure competència prohibeix que hi hagi clàusules que explícitament afavoreixen unes empreses sobre altres, també ho és que hi ha marge per ser molt estricte a l’hora de posar condicions que afavoreixen l’equitat social i empresarial. S’ha de lluitar molt més activament contra la presentació de baixes temeràries , obligar al compliment dels respectius convenis col·lectius i al pagament puntual de les factures a les empreses subcontractades.

En aquest últim sentit, el grup municipal d’ERC-MES-MDC vam presentar una moció al darrer ple de l’Ajuntament de Tarragona per lluitar contra la morositat. Les empreses grans tenen més possibilitats de guanyar els concursos públics importants i de manera generalitzada subcontracten les feines a empreses locals. El que pot semblar una gran oportunitat per les petites i mitjanes empreses sovint es converteix en un malson: han de contractar més personal, comprar o llogar més maquinària i vehicles i endeutar-se financerament. Estaria molt bé si les empreses adjudicatàries paguessin dins els límits legals, però les dades d’un estudi elaborat per la Plataforma Multisectorial contra la Morositat liderada per PIMEC, revelen que estan molt lluny de fer-ho. I les conseqüències són devastadores pels petits empresaris, endeutats per realitzar uns treballs que triguen mesos en cobrar i que els porta, en massa ocasions, a haver d’abaixar la persiana.

La nostra moció demanava establir mesures de control eficients que garanteixin que aquests pagaments es fan dins els terminis legals vigents. I encara anava més enllà, demanant excloure de futurs concursos públics aquelles grans empreses que, havent cobrat de l’Ajuntament, no liquiden els seus deutes amb els petits empresaris. Perquè creiem que l’economia local és importantíssima ja què és la que genera oportunitats per la gent de Tarragona. I entenem que l’Ajuntament ha de vetllar per garantir què, com a mínim, els treballs que es realitzen fruit de concursos públics es paguin dins els terminis legals.

Però al saló de plens tarragoní no tothom ho veu igual que nosaltres ja que, sorprenentment, la moció no va prosperar pel vot contrari del nou equip de govern format per PSC, PP i Unió. Una oportunitat perduda de dotar l’Ajuntament d’un mecanisme per lluitar contra la morositat que hauria tingut un impacte més que positiu en un sector que suposa bona part del teixit productiu de la ciutat.

Pau Ricomà Vallhornat

Portaveu municipal ERC-MES-MDC

Ajuntament de Tarragona