.

hem aconseguit grans inversions a través del Fons Next Generation, a través del quals fem un pas important per transformar la ciutat

‘hem aconseguit grans inversions a través del Fons Next Generation, a través del quals fem un pas important per transformar la ciutat’. Foto: Tjerk Van der Meulen

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, fa un balanç del mandat en aquesta entrevista, on repassa les constants dificultats que l’equip de govern ha hagut de superar des de l’inici del mateix i els canvis que han començat a operar-se en la ciutat i que tindran continuïtat amb un seguit de projectes que ja estan encaminats.

Quin balanç fa del mandat. Què destacaria?

Ha estat un mandat marcat els dos primers anys per una pandèmia i una crisi econòmica i social que ha estat la més difícil des de fa dècades. També fets sobrevinguts com l’accident d’IQOXE, l’afectació de temporals a les nostres platges i l’afegit molt important de trobar-nos amb una sentència que anul·la el POUM. Però malgrat tot això, em quedo amb la determinació del Govern de la ciutat per perpetrar el canvi a la ciutat de Tarragona. Un canvi que ja és palès i visible i que sense dubte ha de continuar. Aquest canvi es basa principalment en escoltar als tarragonins i tarragonines i fer-los participar en les decisions importants per la ciutat, com el dibuix de la Tarragona del present i del futur, entre altres. I això no són paraules buides. Anem cap a una Tarragona que camina sota el rumb de la cohesió, la sostenibilitat i la cultura com a eixos fonamentals.

Posi’m exemples de participació, en què pot incidir la ciutadania?

El POUM o el Pla Integral de la Part Baixa, per exemple. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal va ser anul·lat per una sentència judicial. Lluny d’enfonsar-nos en el negativisme de què significa no tenir un marc jurídic urbanístic vam convertir-ho en una oportunitat. Vam iniciar un procés participatiu. El POUM ha d’anar molt més enllà de definir en quins espais es pot construir i en quins no. El POUM tindrà conseqüències directes sobre aspectes tan centrals com l’habitatge, la regeneració de barris sencers, la mobilitat, el model comercial, la generació d’equipaments culturals de proximitat, la cohesió social o la qualitat ambiental. Per això vam engegar el procés de participació real més gran que ha tingut mai Tarragona. Ens calen totes les mirades: la feminista, la dels nens, la de les persones amb dificultats motrius, la de la gent gran, la de tots els ciutadans que viuen a Tarragona i també la dels que s’hi desplacen perquè hi tenen la feina o el negoci. I el Pla Integral de la Part Baixa té el mateix objectiu: escoltar i transformar entre tots un dels barris claus de Tarragona.

Quins temes s’han desencallat durant aquest mandat?

S’han desencallat temes molt importants que estaven cronificats, com el Fòrum Judicial, la Ciutat de Repòs, el Museu de la Necròpolis, la Savinosa o el Banc de la Ciència i del Coneixement. Hem demostrat capacitat de negociació i voluntat real de voler trobar una solució a tot plegat. A banda, hem aconseguit grans inversions a través del Fons Next Generation, a través del quals fem un pas important per transformar la ciutat. Uns fons europeus que seran claus per actuar en espais com la plataforma del Miracle, el Serrallo, el carrer Canyelles (ja remodelat) i que ens permetrà connectar -amb carrils bici- la ciutat de punta a punta.

El turisme sostenible és un dels eixos del seu mandat. A què es refereix?

El que volem és preservar i posar en valor l’espai natural i, sobretot, que les actuacions fetes en un sentit turístic tinguin com a objectiu la millora de les condicions de la població en general. Aquest és un concepte bàsic del turisme sostenible que des de Tarragona afrontem per primera vegada i ho fem amb màxima seriositat i il·lusió. A tot això, també apostem pel turisme que es desplaça en tren, per això estem fent campanyes –com una de recent a Madrid- per promocionar un fet que és evident i és que estem a dues hores i mitja de Madrid. La línia de l’AVE fins a Lyon i Marsella també ens permetrà connectar millor amb un client que ja tenim i que l’apassiona la nostra ciutat com és el francès. Tarragona té un model turístic que consisteix a compartir experiències amb els tarragonins i tarragonines.

Aparèixer al número 31 del rànquing turístic del New York Times suposo que és un estímul molt potent.
És una gran injecció d’autoestima perquè és un reconeixement públic a una realitat que tots els tarragonins i tarragonines sabem. Tarragona és meravellosa i al mateix temps és meravellós que des de fora vegin el que nosaltres ja sabem. La internacionalització és un dels nostres objectius turístics.

S’han recuperat les xifres d’abans de la pandèmia?

Sens dubte. El 2022 ha sigut un any rècord pel turisme a Tarragona, molt per sobre de les xifres del 2019. També hem crescut en turistes internacionals, com els nord-americans i ho estem seguint amb atenció. Creiem fermament en el potencial de la nostra ciutat per consolidar-nos com a destinació turística de qualitat i sostenible.

Quines altres apostes té en l’àmbit turístic?

Doncs el cicloturisme. Fa just una setmana presentàvem a Fitur, de la mà de l’Associació de Ciutats de la Ruta Bètica Romana, una proposta que té per objectiu posar en valor l’antiga via de més de 1.800 km de longitud que hi ha entre Cadis i la frontera francesa, que uneix amb Roma. Estem aprofitant totes les sinergies amb altres ciutats similars en mida o en riquesa patrimonial com Tarragona per atreure visitants. Atreure un turisme de qualitat que és el nostre propòsit. El turisme ha estat un dels eixos principals d’aquest mandat i és tan estratègic per aquest Govern que jo mateix em vaig posar al capdavant del Patronat de Turisme.

Formar part del Grup Ciutats Patrimoni ajuda a la promoció de la ciutat?

Sí, perquè ens obre també espais de promoció internacional molt potents. Anar acompanyat d’altres 14 ciutats amb atractius meravellosos ens ha permès promocionar-nos en mercats com l’americà o l’asiàtic, on una delegació del Grup va fer un tour promocional l’any passat per donar a conèixer, entre altres, la ciutat de Tarragona. No deixem de promocionar-nos anant directament on creiem que podem créixer en el mercat turístic. Per això hem fet un gran esforç per promocionar Tarragona amb accions gens explotades fins aquest moment. Enguany, per primera vegada, Tarragona ha assumit la tercera vicepresidència del GCPHE i s’ha materialitzat durant l’assemblea general que es va celebrar a FITUR 2023. En referència a aquest tema, en aquesta fira vam refermar un perfil turístic propi marcat per l’estratègia d’aliances amb destinacions culturals i ecosostenibles.

A quines accions es refereix?

Ara fa un any vam convocar periodistes especialitzats en viatges i touroperadors a Madrid per posar en valor el nostre patrimoni natural, cultural i patrimonial i també la potència de la nostra gastronomia i els nostres vins. Un audiovisual creat per l’ocasió i un maridatge amb vins de la DO Tarragona van ser la carta de presentació de la nostra ciutat, que no va deixar indiferent ningú. Aquest passat mes de novembre vam fer una acció similar a Barcelona, també amb una gran acollida per part de periodistes de mitjans especialitzats i operadors.

Recentment, van obtenir un Next Generation per potenciar el Turisme Sostenible…

Cert, representen 3,5 milions d’euros per inversions en espais patrimonials. No em digui que això no fa albirar un futur engrescador! El projecte “Tarragona, entre blau i verd” contribuirà a dibuixar el futur que volem per la ciutat, des de quatre eixos fonamentals, com són el turisme verd i sostenible, la millora de l’eficiència energètica, la transició digital i la competitivitat. L’adequació dels recursos naturals que planteja el pla permetrà ampliar l’espai turístic i descongestionar així les zones més saturades, i també vol contribuir a desestacionalitzar i ampliar la temporada turística generant una oferta associada als valors mediambientals, com per exemple el cicloturisme. Tampoc em vull oblidar dels 3 milions d’euros per rehabilitar el Fòrum de la Colònia i la millora la seva accessibilitat i entorn. Uns diners que hem pogut aconseguir després de desbloquejar la cessió de l’espai per part de la Generalitat i que gràcies a ser de l’Ajuntament hem pogut optar a aquests ajuts europeus.

Per fi s’ha desbloquejat la Savinosa.

Cert i també la Ciutat de Repòs i de Vacances. La Savinosa es convertirà en un hub cultural i educatiu, un autèntic motor de creació que ha de situar Tarragona a l’epicentre creatiu del territori. Després de gairebé 50 anys en desús dibuixem per fi un full de ruta clar per encarar el futur de l’antic preventori de la Savinosa, deixant enrere unes dècades d’oblit i abandonament i apostant per un projecte d’ús públic al servei de la gent i lluny de qualsevol proposta de mercantilització i privatització de l’espai. Una altra bona notícia associada a aquest projecte és que, per fi, disposarem d’un camí de ronda en condicions entre la platja de l’Arrabassada i la platja de la Savinosa. Serà la primera i més immediata actuació en l’entorn de la Savinosa, enretirant les tanques de la finca els metres suficients per crear un espai de pas per a persones i bicicletes de 750 metres de llarg, integrat amb l’entorn natural i preservant la biodiversitat. I pel que fa a la Ciutat de Repòs i de Vacances serà un alberg referent en salut emocional d’infants i joves.

I per la Tabacalera, quins plans té?

Volem que la cultura i la tecnologia tinguin un paper clau. Ha de ser un espai central de la ciutat, amb usos diversos al voltant de la cultura.

No hem parlat del pressupost que es va aprovar a finals de l’any passat. Tenir pressupost ho canvia tot?

Absolutament. El pressupost aprovat ens ajudarà a visualitzar el canvi iniciat fa quatre anys i ens permetrà executar molts dels projectes que s’han anat treballant i d’altres que es remataran durant el següent mandat, però que ja s’hauran iniciat. En tenim molts entremans i d’altres que ja s’han inaugurat com l’esperat parc lúdico-esportiu de Sant Salvador, un barri que es mereixia una inversió d’aquestes característiques. Ara mateix també estem immersos, com li deia abans, en el POUM i en el projecte del tramvia, que canviarà absolutament la relació de Tarragona amb els barris. El tramvia ens permetrà desenvolupar la idea de treballar en clau metropolitana. De fet, serà l’eix central que connectarà tot el Camp de Tarragona.

Què passarà el 28 de maig?

La ciutadania tindrà l’opció de retornar al passat o bé de seguir apostant per un projecte que ha començat a implantar un canvi que no té marxa enrere i que està transformant Tarragona en una ciutat més sostenible, més cohesionada i que escolta a les persones que hi viuen. Evidentment, el projecte liderat per ERC suposa continuar avançant i estar al costat de la gent.

Redacció