.

L’alcalde, Pau Ricomà, en una imatge d’arxiu. Foto: Tarragona21

Poc després que els ajuntaments de Reus i Cambrlis hagin anunciat el seu rebuig, i que fins i tot el consistori de la capital de la Baix Camp hagi anuncia una una aliança amb Lleida per fer-hi front, el batlle tarragoní Pau Ricomà, ha afirmat aquest divendres que “la solució és insuficient i sobretot és decebedora”. Així és com es com es fixava oficialment la postura del municipi tarragoní davant del fet que la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) hagi aprovat la proposta del govern espanyol, concretament del Ministeri d’Hisenda, la qual insta els ajuntaments a transferir els seus estalvis a la hisenda estatal en forma de préstec a tornar a dotze anys. “Utilitzen els ajuntaments com a bancs de l’estat espanyol. Això no té no cap ni peus”, ha lamentat Ricomà qui ha afegit que “ara és un moment en què som nosaltres qui necessitem els diners, que són de la ciutadania, per a poder fer front als efectes de la pandèmia”.

La decisió no és l’esperada ni la que reclamava l’alcalde quan va enviar la carta a la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, el passat 17 de març, en la qual reclamava que “s’utilitzin tots els instruments jurídics que siguin necessaris perquè es procedeixi a la modificació de l’aplicació de l’art. 32 de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera” ni tampoc és el que defensem com a ERC. En aquest sentit, ha recordat que el que s’ha aprovat és “una mesura que només pretenen recentralitzar recursos i finançar la mala gestió de l’Estat espanyol” i alhora, “neutralitza qualsevol debat de fons sobre la necessària reforma de la llei, que té lligada de mans als ajuntaments i condiciona les finances locals”. El republicà ha afegit que “la bona feina feta pels ajuntaments hauria de revertir directament en la ciutadania a través de mesures i polítiques adients per a la situació actual”.

La mesura de transferir els romanents a l’estat espanyol aprovada aquesta setmana és voluntària. Això vol dir que cada ajuntament haurà de valorar què fa, ja que no tots tenen la mateixa situació econòmica ni pressupostària. “Des de Tarragona, malgrat que no ens agradi gens aquesta solució, som responsables i com a representants de la ciutadania i dels seus interessos hem d’estudiar aquesta mesura. Ja hi estem treballant de valent per valorar-ho i treballarem amb diferents escenaris. Sense dubte, optarem per aquell que defensi millor els interessos de les tarragonines i dels tarragonins” ha expressat Ricomà.

El republicà també ha afegit que “tenint en compte l’infrafinançament que pateix Catalunya per part de l’Estat espanyol, no ens genera gaire confiança que juguin amb el nostre romanent quan és més necessari que mai per a les administracions locals, ja que som més properes a la ciutadania i que sempre parem el cop”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */