.

Un agent de la Guàrdia Civil, emportant-se documentació d'un despatx de Rambla Nova

Un agent de la Guàrdia Civil, emportant-se documentació d’un despatx de Rambla Nova

El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per sis dels arrestats per formar part d’una xarxa il·legal de venda de cotxes de luxe.

Segons ha informat el TSJC a tots els se’ls imputen els delictes de blanqueig de capitals i pertinença a grup organitzat. A cinc també se’ls acusa de defraudació d’hisenda pública, a dos d’amenaces, i només a un d’ells d’extorsió i de tinença il·lícita d’armes.

La resta de detinguts, catorze, han quedat en llibertat provisional amb l’obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat. Tres d’ells, però, han marxat detinguts a Madrid perquè tenien una ordre europea de detenció. La causa ja no està decretada secreta.

El jutjat d’instrucció número 1 de Tarragona ha pres declaració, durant el cap de setmana, als vint detinguts amb què es va saldar dimecres una operació contra el frau fiscal a Tarragona. Segons fonts policials, vuit individus més ja van quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar en seu policial.

Els sis detinguts per qui el jutge ha demanat presó provisional sense fiança són Stefan A., Bruno B., Salomón H., Álvaro T., Zeus B. i Eva B. A la resta, catorze arrestats més, el jutge els ha deixat en llibertat amb càrrecs, amb l’obligació de comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes al jutjat, acusats de blanqueig de capitals, pertinença a grup organitzat i defraudació d’hisenda pública. Tot i això, tres d’ells han marxat detinguts a Madrid perquè tenien una ordre europea de detenció. Es tracta de Mario S., Trung D. i Joselin Charles F.

La causa, segons ha detallat el TSJC, ja no està decretada secreta, i seguirà les diligències oportunes al jutjat de Tarragona.

L’operació policial, realitzada conjuntament per la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i la policia francesa, va tenir lloc dimecres, amb una quinzena d’entrades i registres a la mateixa ciutat de Tarragona, així com a Torredembarra (Tarragonès), Creixell (Tarragonès), l’Ametlla de Mar (Baix Ebre) i El Perelló (Baix Ebre). També es van produir entrades a Perpinyà, Màlaga i Almeria, i és que es tracta d’una organització internacional, però amb l’epicentre a les comarques de Tarragona.

La xarxa estava dedicada a defraudar l’IVA de la hisenda francesa a través de la compra de cotxes de gamma alta. Des de Romania, Bulgària, Espanya i Eslovènia s’emetien les factures falses per a uns vehicles que acabaven a França o Itàlia. Es calcula que el valor de l’estafa ascendiria a un total de 20 MEUR, tot i que altres fonts l’eleven fins a 80 MEUR.

Queixes dels advocats

Isaac González, advocat defensor d’un dels detinguts que va passar el matí de dissabte a disposició judicial -cosí de Zeus B., un jove detingut a El Perelló que, segons fonts veïnals, feia ostentació d’una vida luxosa-, va explicar que al migdia de dissabte es va aixecar el secret de sumari d’una causa amb més de 5.000 folis, i es va mostrar convençut de la innocència del seu client. “No té res a veure amb l’operació”, afirmà. També va detallar que actualment no treballava i vivia a casa dels seus pares, i va dir que esperava “que surti en llibertat”.

Així mateix, González ha criticat la manera com s’ha desenvolupat l’operació. “No estic massa d’acord amb l’aspecte mediàtic”, ha exposat, “de cara als detinguts no s’ha fet bé” i hi havia altres maneres perquè “no perjudiqués tant la seva honorabilitat”, ha apuntat. “Una cosa és ser detingut o imputat, i una altra cosa serà el que en el curs de les investigacions es vegi”, ha conclòs.