.

La delegada del Govern, Teresa Pallarès. Foto: ACN

Si bé el renaixement de la Ciutat de Repòs i de Vacances semblava tenir un guió clar, el rebuig veïnal a la proposta d’ús de la Generalitat ha obert una altra carpeta de conflictes a la ciutat. Des de l’executiu es va anunciar la seva intenció de convertir l’espai en un alberg, els residents de la zona sospiten que sigui una excusa per instal·lar-hi menors no acompanyats (sense que a hores d’ara hi hagi cap indici en aquesta direcció) i el referèndum organitzat el cap de setmana passat per l’Associació de Veïns de Boscos va rebutjar de pla l’opció del govern català. A més, des del grup municipal del PP es va alertar que, tot i l’anunci del govern, no hi ha ni projecte ni pressupost assignat des de la conselleria de Drets Socials, responsable del projecte que es vol instaurar a l’equipament.

Davant de tot plegat, Tots21 ha volgut conèixer el posicionament de la delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès. “Abans que res, respecte per totes les opinions”, encetava, però admetent immediatament que la polèmica “és un tema que no deixa de sorprendre’m. La Generalitat és responsable d’aquest equipament i any rere any s’han invertit uns diners en el seu manteniment. Perquè a ningú se li ha d’escapar que es troba en un bon estat és gràcies al fet que s’hi aboquen diners malgrat no haver-hi hagut un retorn a la societat”, deixava anar. Feta la introducció, amb l’afegit que “hem de ser responsables dels diners públics”, Pallarès considera una “irresponsabilitat” les crítiques aixecades. “Ens trobem en un moment en el qual de 40 milions d’euros que van al departament de Joventut de la Generalitat, 15 milions, el que vol dir més d’un 30%, van dedicats només a tirar endavant un projecte que vol fer d’aquest espai un alberg més dins de la xarxa d’albergs de la Generalitat. Que dit sigui de pas serà de referència pel seu entorn immillorable. Jo és que no entenc res i encara espero que les persones” que hi estiguin en contra “em vinguin a veure”.

La delegada recorda que el disseny de l’actuació és “reformar l’espai existent. Si aquesta gent l’han visitat i saben que hi ha dins és increïble que puguin pensar que la Generalitat els vulgui enganyar”. Entenent que la dificultat s’amaga en el metallenguatge, és a dir, en el contingut més que en el continent, Pallarès afirma amb fermesa que la intenció és “convertir la Ciutat de Repòs i de Vacances en un alberg més de la xarxa ja existent i que en suma prop d’una cinquantena. El que passa és que avui en dia, després de la pandèmia, hem detectat que calen uns reforços a tots els albergs per poder dur a terme atenció en salut emocional bàsicament a joves. Però no només aquí, perquè hagi de ser diferent de la resta, sinó a tots. Per tant, és un motiu de polèmica? Amb tot el respecte, si ho és ha de ser per desconeixement o per no voler anar a les fonts”.

En aquest sentit, la delegada, a més d’obrir la porta de la delegació a qui ho requereixi, rememora la “reunió que es va produir a l’ajuntament amb l’alcalde, la representant de Joventut de la Generalitat i totes les associacions interessades” de cara a informar sobre la voluntat de l’executiu català. I en la mateixa línia, pel que fa a les crítiques del PP afegeix que “ja vam dir que el projecte ha de començar a redactar-se. Per tant, no hi ha res escrit, però sí que existeix el compromís de tirar endavant l’alberg”. Els 15 milions d’euros requerits són, a més, de fàcil seguiment perquè s’han d’haver gastat d’aquí a l’any 2026. La raó és que provenen d’Europa, són finalistes i s’han de justificar al final d’aquest període. “No estan pressupostats encara perquè són dels Fons Next Generation. El que ha fet Joventut és la previsió d’inversió”, matisa Pallarès.

Finalment, la delegada fa front als temors veïnals sobre la presència de menors no acompanyats. “Sempre s’ha parlat d’un alberg més de la Generalitat. Per tant, destinat a famílies i joves. Jo no sé d’on han tret aquesta informació. Potser que ho explicitin abans. Cal, sobretot, sentit comú i ànims constructius per aprofitar els fons que venen d’Europa”, conclou.

J.S.