.

.

TOTS 21

Arturo Aliaga, vicepresident i conseller d’Indústria del Govern d’Aragó i Jaume Miquel, president de Oxaquim, acompanyats per Javier Lambán, president d’Aragó, en la signatura del conveni de col·laboració. Foto: Cedida

Oxaquim, primer fabricant europeu d’àcid oxàlic i segon a nivell mundial amb la seu administrativa al Catllar, invertirà fins a 44 milions d’euros en l’ampliació de la fàbrica d’Alcanyís i la construcció d’una nova planta en el municipi d’Andorra, en les quals produirà àcid oxàlic, un component estratègic per a impulsar la nova mobilitat elèctrica, generació d’energia verda i transformació digital.

El projecte, que s’ha presentat avui a Saragossa, ha estat rubricat pel Govern d’Aragó i Oxaquim en el marc d’un protocol de col·laboració per a impulsar aquesta important aposta per l’economia aragonesa.

La inversió contempla diverses fases:

Primera fase: Inversió, enguany, de set milions d’euros en l’ampliació del centre de producció d’Alcanyís i la creació de 10 nous llocs de treball. Amb el que la producció aconseguirà les 25.000 tones anuals.

Segona fase: S’executarà durant els anys 2023 i 2024. Contempla la construcció d’una nova planta de producció a Andorra en la qual s’invertiran altres 37 milions d’euros i es crearan 38 noves ocupacions.

L’aposta de Oxaquim per Aragó no acaba aquí. I és que segons apunta la companyia, Andorra podria acollir fins a nou plantes més que suposarien una inversió total en el municipi de 377 milions
d’euros i fins a 380 llocs de treball.

Aquest nou paquet d’inversions està subjecte a la previsible i creixent demanda mundial d’àcid oxàlic i a la materialització de les negociacions que Oxaquim manté per a poder proveir a una important multinacional del ram de la indústria.

Oxaquim, actor vital en la transició cap a un món i una economia més neta i verd, és el primer productor d’Europa i segon del món d’àcid oxàlic, un component estratègic per a sectors emergents que treballen a favor de la sostenibilitat. És, a més, el primer fabricant d’oxalats de potassi.

Entre altres aplicacions, l’àcid oxàlic s’usa per a purificar les terres rares, imprescindibles per a la nova mobilitat elèctrica, generació d’energia verda i transformació digital.

Constituïda en 1991, Oxaquim empra més de mig centenar de persones, és present en quatre continents, exporta a 85 països i proveeix a 16 sectors productius. Compta amb una planta de
producció a Alcanyís, Terol.

Redacció