.

L’alcalde de Constantí, durant l’entrevista. Foto: Cedida

Els ajuntaments viuen desbordats de feina ja des d’abans que es decretés el confinament i l’estat d’alarma. Estan afrontant una situació mai vista des de la postguerra i han hagut d’acomodar-se a desinfectar carrers, treballar des de casa, vigilar i atendre la gent gran i la més vulnerable o estar pendent del xoc econòmic que suposa per a l’economia local la inactivitat. Oscar Sánchez, alcalde de Constantí, ha concertat una entrevista telemàtica amb Tarragona21 on aborda com han canviat les coses al seu municipi i què s’està fent a Constantí

-Quines mesures ha pres fins ara l’Ajuntament de Constantí davant la crisi del coronavirus?

La primera mesura ha estat atendre l’emergència sanitària i social. El dia dotze de març vam decretar actuacions preventives davant del risc pel virus Covid-19, seguint les instruccions tant de l’Estat com de la Generalitat. En segon lloc, vam constituir el Comitè sobre risc epidemiològic, amb els tinents d’alcalde i regidors responsables de les àrees més afectades i amb els caps tècnics de cada àrea, per tal de poder planificar i actuar en casos d’urgència. També, vam suspendre tots els actes, tant públics com privats, les activitats dels edificis municipals i el mercat municipal, vam precintar els parcs infantils i l’atenció administrativa al ciutadà va deixar de ser presencial, passant a ser telefònica, per correu electrònic o a través de la Seu Electrònica de l’Ajuntament. El diumenge següent adoptem mesures en relació amb l’estat d’alarma, com la suspensió de terminis i proporcionem les eines necessàries als treballadors no essencials per fer teletreball.

-En aspectes econòmics?

Estan sent moltes les accions que estem duent a terme en l’àrea econòmica; la més important és l’ajornament del cobrament d’impostos gestionats a través de BASE, i la suspensió dels rebuts dels serveis municipals com els de la llar d’infants, l’Escola de Música i el Poliesportiu. Jurídicament estem estudiant com abonar les parts proporcionals del serveis de març també als paradistes del mercadet municipal i la taxa de les terrasses. Per un altre banda, ens hem coordinat perfectament amb el Consell Comarcal per tal de fer arribar el més aviat possible les targetes moneder corresponents als imports de les beques menjador, perquè cap infant amb beca no es quedés sense productes bàsics d’alimentació.

Un altre aspecte important ha estat facilitar liquiditat a les petites empreses i autònoms, per això ja el mateix dia 19 de març vam realitzar el pagament de 183.428€ als nostres proveïdors i el passat dia 2 d’abril una altre remesa de 54.000€, a banda de subvencions a entitats com Càrites que a dia d’avui estan fent una labor social molt important. Treballem intensament perquè ningú es quedi enrere, sobretot les famílies més vulnerables i estem analitzant i estudiant la manera d’ajudar al petit comerç del poble un cop acabi l’estat d’alarma.

-Quan està previst reiniciar l’activitat política?

Després del decret del President del Govern comunicant l’estat d’alarma, l’activitat política s’ha incrementat sobretot en temes socials i de coordinació i adaptació dels decrets que es van publicant periòdicament al BOE i les resolucions de la Generalitat de Catalunya. A dia d’avui els decrets d’alcaldia signats mentre dura l’estat d’alarma s’estan abocant per donar compte al proper plenari. Ara mateix estem a l’espera que els tècnics de la Diputació ens indiquin com realitzar les sessions telemàticament, per tenir la seguretat tècnica i jurídica de la seva validesa.

– Han rebut col·laboració d’altres administracions?

De moment hem rebut alguns fets i moltes paraules. També som conscients que aquesta pandèmia ha superat a totes les administracions, que el fet de ser a nivell mundial, els materials que requerim estan esgotats i arriben en comptagotes, i que els mateixos tenen el seu destí prioritari en centres de salut i residències de gent grn.

Estem esperant que la Diputació de Tarragona ens faciliti material sanitari com mascaretes i guants per a tota la població. Segons va anunciar la seva Presidenta, estan tramitant una compra centralitzada i una subvenció sense concurrència competitiva per a poder fer front a tots els efectes negatius del coronavirus.

De la Generalitat estem esperant que compleixin amb la seva competència d’Ensenyament i facilitin totes les eines necessàries a tots els alumnes per a poder continuar de manera virtual el curs. També estem satisfets de la gratuïtat del transport públic mentre duri l’emergència sanitària.

Del Consell Comarcal del Tarragonès, si bé ha trigat en donar resposta a solucionar les beques menjador amb les targetes moneder, ara sembla que està ben encaminat. També està tramitant una compra massiva de mascaretes, guants i altres productes sanitaris, a la qual ens hem adherit. I de l’Estat sí que vam rebre kits de protecció per als treballadors municipals essencials que estan a peu de carrer, com les brigades, la policia local, el guarda rural i els voluntaris que col·laboren en feines socials i de desinfecció de via pública.

Esperem que totes aquestes ajudes es transformin en realitat en breu. Tot i aquestes previsions, hem encomanat 1.000 mascaretes a un dels nostres proveïdors habituals i comptem amb les mascaretes que confecciona el nostre voluntariat, aquests sí que no fallen.

Constantí és un poble molt solidari, com s’ha organitzat el voluntariat?

Estem molt contents de la resposta i col·laboració dels veïns i de les entitats del poble. Ho hem organitzat en tres eixos: social, protecció i desinfecció.
Pel que fa a l’eix més important i delicat, el de l’atenció a les persones, des de l’Ajuntament ens estem posant en contacte i fent un seguiment periòdic a la gent gran del municipi. Per una altra banda, coordinem un grup de 30 voluntaris i Càrites Parroquial, que ajuden diàriament als ciutadans que ho necessiten, sobretot persones grans i col·lectius vulnerables, fent arribar aliments bàsics i medicaments. També tenim una comunicació molt fluïda i de confiança amb el Centre d’Atenció Primària per a poder actuar de manera coordinada en casos d’emergència.

Respecte al segon eix, el de la protecció, estem molt agraïts a totes les entitats, associacions, particulars, empreses i comerços que estan col·laborant d’una manera espectacular confeccionant mascaretes.

I el tercer eix, el de la desinfecció de la via pública, hem d’agrair la col·laboració dels nostres pagesos per la seva aportació personal i de maquinària, que complementa els treballs de la brigada municipal i de l’empresa adjudicatària del servei de neteja.

-Com tenen previst ajudar al teixit comercial del poble?

En els últims anys hem tingut una molt bona sintonia amb el comerç local i la Unió de Botiguers, la qual està fent molt bona feina per al comerç de Constantí. Ara toca fer un esforç més gran encara, i volem continuar fent-ho de manera coordinada amb la Unió de Botiguers (sense deixar de banda ningú), per això, a banda de treballar en la immediatesa, pensem en eines per quan s’aixequi l’estat d’alarma.

Estem analitzant els comptes del pressupost municipal per a poder redirigir els diners que puguem cap a partides socials d’atenció a les persones i a iniciatives enfocades al teixit econòmic del poble, ja que davant de situacions no previstes, les prioritats i les necessitats canvien. Paral·lelament esperem que la Diputació de Tarragona, l’administració més propera als ajuntaments i amb major pressupost, ens ajudi amb línies d’ajuts per a poder fer un gran pla de suport al comerç local de tota la província.

-Què hem d’aprendre d’aquesta crisi que ens ha portat el covid-19?

D’aquesta crisi hem de sortir units com a humanitat, frenar la velocitat del dia a dia, de la immediatesa i gaudir dels petits detalls, moltes vegades detalls que no són materials i profunditzar més en l’amor als altres. Així ens anirà millor col·lectiva i individualment a tots. També ha de quedar molt clar per part de les administracions que tenen competències en matèries sanitàries, que la salut i la investigació s’han d’incrementar en cada pressupost, i no retallar-lo.

Redacció