.

L’alcalde de Constantí, Óscar Sánchez. Foto: Mayo Lorda

Óscar Sánchez, alcalde de Constantí, fa balanç en aquesta entrevista del mandat que acabarà el maig, un mandat marcat per les inversions municipals i la gestió de la pandèmia del coronavirus.

Quin balanç fa d’aquest mandat, què és el més destacat que ha fet l’Ajuntament aquests quatre anys?

En primer lloc, la gestió de la pandèmia va suposar canviar les prioritats que teníem planificades des del començament del mandat, fent una atenció directa a les persones i a les famílies, amb una gran quantitat d’accions que vam desplegar.

Vam aprovar un pla de xoc contra la pandèmia, valorat en 700.000 euros, que incloïa ajudes al comerç local -oferint 1.200 euros a cada comerç-, a les famílies per disminuir l’escletxa digital dels alumnes i vam oferir ajudes a les entitats i associacions del tercer sector. A banda, vam fer compra de material sanitari, repartiment d’aquest material, repartiment a domicili de deures als nens,… Ho vam fer els treballadors i regidors municipals en una època en què tothom estava confinat.

La ciutadania de Constantí va reaccionar bé davant la pandèmia?

En termes generals, sí. Es va crear també una bossa de voluntaris per ajudar la gent gran a l’hora de fer la compra. També vam crear una oficina única d’ajudes covid. Vam abocar tots els recursos humans i econòmics a ajudar la ciutadania. Tenim 400 empreses al polígon i es van fer molts ERTEs, una eina que al final es va demostrar que va ser una bona mesura del Govern central.

Un cop tot va tornar a la normalitat vam renovar el nostre projecte. Així, aquest any 2022 hem batut el récord d’inversió pública, amb més de 2 milions d’euros, que forma part del pla d’inversions de 7 milions d’euros aprovat per unanimitat de tots els regidors i regidores. Ho hem fet sense pujar l’Impost de Béns Immobles.

Quines han estat les principals inversions?

La reforma dels carrers Sant Pere, Sant Serapi, la millora del carrer Major -que està en curs-, del carrer Jaume I, i també de parcs i places.

Com ho heu pogut fer? Quin és el secret?

Amb planificació i gestió. El secret ha estat gestionar bé les despeses i fer accions clau com promocionar el polígon. En els dos anys de pandèmia m’he reunit amb el 95% de les empreses del polígon per escoltar allò que cal millorar. També hem treballat amb la Cambra de Comerç i entitats econòmiques.

Parlant del polígon, en aquest mandat hem tingut l’arribada d’Amazon i la propera de Lidl. Què suposa?

Gràcies al desenvolupament urbanístic hem tirat endavant diferents plans parcials, que suposen noves inversions per al municipi, creació de nous llocs de treball i, davant la crisi de la pandèmia, dinamisme econòmic, una de les grans prioritats que teníem fixades. Es tracta de donar oportunitats a la gent.

L’arribada de Lidl és una gran inversió

S’implantarà de dues maneres: al polígon, amb una nau de 40.000 metres quadrats, que començaran a treballar aviat; i el macroprojecte al costat de les Gavarres, un magatzem que donarà servei a tot el sud d’Europa.

Lidl confirma el bon posicionament logístic de Constantí?

El nostre polígon és realment logístic, no industrial, i és el segon de Catalunya, després de la Zona Franca.

Per què venen les grans distribuïdores a Constantí i no a un altre lloc?

Per la facilitat que els donem. En la tramitació de les llicències d’activitats i permisos d’obra intentem ser molt àgils i fixar-ho com una prioritat. Això s’ha de fer l’endemà de presentar-se, desenvolupant plans urbanístics i promocionant el polígon logístic en fires. A banda d’aquestes raons, estem ben ubicats.

En aquest mandat heu canviat el sistema de gestió de la brossa de manera que ara us la recolliu vosaltres. Ha millorat el sistema?

Hem unit el polígon a la resta del municipi i per volum ens serà més fàcil gestionar-la nosaltres. Estem fent més serveis i més freqüències que abans. Crec que hem sortit guanyant.

També han municipalitzat el servei de l’aigua. Com esta sent l’experiència?

Ha suposat un major control sobre el servei i més qualitat en el mateix.

Quines han estat les claus del mandat?

Crec que a Constantí tothom és conscient que s’està vivint una transformació, tan culturalment com de promoció industrial del polígon i en inversions a la via pública, a més de presentar una oferta potent de cursos per a la formació d’aturats. Hem fet el primer pla de fomació dual amb Amazon.

Culturalment s’ha notat un canvi

La Bibliotca és un pol cultural, s’ha ajudat les entitats desenvolupant moltes activitats i el món associatiu està molt viu. Queda encara molt de treball per fer, però crec que la gent veu que Constantí esta canviant després de deu anys de paràlisi i desinversió. Hi ha una manera de fer i crec que és la nostra.

Heu creat el premi de composició musical amb projecció internacional

És una de les idees creades durant la pandèmia i en 2023 arribarem a la tercera edició. Estem molt satisfets de la seva repercusió: es presenta molta gent de fora d’Espanya, de fet, més que d’Espanya. L’any passat va guanyar un compositor israelià. El premi, el donem al conjunt romà de Centcelles, que és patrimoni de la humanitat.

Quin és el futur de Centcelles?

Hem demanat un ajut de 8 milions d’euros dels fons Next Generation de la Unió Europea per adecuar tot l’entorn: farem un centre d’interpretació al seu davant perquè es conegui com era Centcelles, amb un edifici central en forma d’amfiteatre, hi instal.larem un restaurant, arreglarem camins, també la sèquia, millorarem la senyalització, etcètera.

Què queda per fer de cara al futur?

Seguir invertint en la millora de la via pública, ajudar el comerç, les entitats i la cultura, promocionar el polígon per a recollir noves inversions. Penseu que el creixement inversor s’ha fet sense pujar l’IBI en els quatre anys de mandat.

Quines obres destacades queden pendents de fer?

Dues: la piscina coberta o nou complex esportiu, i l’altre, el centre cultural polivalent, on volem que a part d’activitats culturals i escèniques, la gent el pugui gaudir cada dia, i no només que s’obri un dia per veure un espectacle pagant 30 euros.

Quines prioritats us heu fixat per a 2023?

El pressupost aprovat determina la congelació d’impostos. Farem atenció social a la gent més vulnerable, pagant-los dels serveis bàsics: llum, aigua, gas i lloguer d’habitatge. El 2022 hem tingut mes demanda d’ajudes i les hem pogut atendre. També millorarem els servis de la brossa i l’aigua.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */