.

L'alpinista Òscar Cadiach, junt amb Josep Suñé -a la dreta-, coordinador de continguts de Tarragona Ràdio

L’alpinista Òscar Cadiach, junt amb Josep Suñé -a la dreta-, coordinador de continguts de Tarragona Ràdio

L’alpinista tarragoní Òscar Cadiach es va quedar el juny de 2014 a tant sols 20 metres de desnivell del cim del Broad Peak. Pot semblar poc, però encara el separaven un parell d’hores efectives dels 8.047 metres del sostre principal d’aquesta muntanya del Karakorum.

Aquesta primavera repetirà l’intent. L’alpinista ha anunciat que instal·larà un camp d’altura addicional, a 7.500 metres, per a poder fer l’atac amb més garanties al que serà el seu 14è vuitmil principal. Amb aquesta ascensió, es convertiria en el primer català en assolir els 14 vuitmils principals del planeta.

Cadiach última els tràmit d’una expedició que el tornarà a portar a mitjans de juny a la dotzena muntanya més alta de la terra, i la quarta del Pakistan. Un país amb algunes zones convulses i on un senzill tràmit amb els oficials d’enllaç es pot demorar dies o, fins i tot, setmanes, com els va passar l’any passat -van perdre una setmana a Skardu.

Són adversitats que passen factura i que poden marcar la diferència entre un òptima i una justa aclimatació; el que després es paga per sobre dels 7.000 metres. Una cota –en paraules de Jordi Pons, pioner de l’alpinisme al nostre país- on res no és fàcil.

Pel nou intent, Cadiach modifica l’estratègia. Tot i que es veuria amb forces per afrontar un atac directe des de Camp 3 (7.000 m) vol assegurar el cim, instal·lant un Camp IV uns 500 metres per sota de l’avant-cim de la muntanya, el Rocky Summit del Broad Peak.

Això no li farà variar les diferents fases d’aclimatació. Haurà de pujar i baixar des de camp base (a gairebé 5.000 metres) a Camp I (a 5.600 m). Per repetir consecutivament aquesta operació fins al Camp II (a 6.200 m) i així fins al Camp III (a 7.000 m).

Dos vells coneguts

A poc mes de tres mesos per partir, ja sap que coincidirà al camp base amb dos vells coneguts de les grans muntanyes; els alpinistes bascos Alberto Zerain i Juanito Oiarzabal. El segon, ha tornat a posar en solfa el seu compte enrere per la segona volta dels 14 vuitmils principals –si ho aconsegueix, seria el primer alpinista en tot el món amb aquesta gesta. Amb Zerain coincidia fa pocs dies a Tarragona, en el cicle de Conferències de Muntanya de la Diputació, també en el programa El Pont de Mahoma. Tots dos van refermar la voluntat de buscar sinèrgies per l’atac al Broad, tot i que des d’expedicions independents.

Cadiach omplert aquest dijous l’auditori de Pere Martell de la Diputació de Tarragona, on han tancat el cicle de Conferències de Muntanya. Un certamen que ha arribat a la vuitena edició, i que ha portat a la ciutat a l’escaladora de Sabadell, Mar Álvarez, primer (9a) femení català i cinquè mundial, amb “Era Vella” a Margalef. També els alpinistes Alberto Zerain i Jordi Pons. En l’acte, s’ha projectat un documental, editat per TAC 12, sobre l’expedició al Broad de 2014. El coordinador de cicle, Pau Salas, ha subratllat que un any més s’han vist desbordats per l’acollida del certament a la ciutat.

Cadiach ha dit que es “veu amb forces per assolir la muntanya” i ha afegit que “aquesta vegada hi va en solitari, però buscant col·laboracions amb altres expedicions”.

L’alpinista també ha anunciat aquest dijous que la comunicació de l’expedició de 2015 es centralitzarà a través del programa de Tarragona Ràdio, el Pont de Mahoma.

El coordinador de continguts de l’emissora municipal, Josep Suñé, ha dit que l’aliança “és tot un repte per l’equip d’un programa que va néixer el 2013 i ja porta 29 edicions”. Ha afegit que s’emetran i centralitzaran els comunitats de l’expedició i es farà –com l’any passat- un programa especial el mateix dia de l’atac a cim; amb connexions en directe amb el camp base i amb el propi Cadiach i la resta d’integrants de l’equip.