.

.

TOTS 21

Oliver Klein, durant la roda de premsa d’aquesta tarda.

“Podem pactar amb uns i els altres. No crec que ens penalitzi. És una part del joc polític”. El portaveu del Nou Moviment per Cambrils (NMC), Oliver Klein, i futur alcalde de la localitat a partir de la moció de censura que es votarà el pròxim dia 28, resumia així la decisió presa pel seu partit d’abandonar l’equip de govern i passar-se a l’altre costat de la trinxera. Ho feia en roda de premsa convocada aquesta tarda de manera conjunta amb els portaveus de la resta de formacions que donen suport a la seva candidatura, i que sumen juntament amb els dos regidors no adscrits 13 dels 21 regidors del consistori.

L’argumentació de Klein per argumentar el pas donat ara és doble. Primer reconeixent que durant les negociacions inicades quan les urnes encara estaven calentes “en cap moment la possibilitat de ser alcalde es va posar damunt la taula. Ara sí”. I en segon lloc, reconeixent que el seu partit és de caràcter “estrictament municipalista”, recollint “l’embranzida” d’altres amb la mateixa condició existents a la localitat en la darrera dècada. Deixant clar que “no entrarem en cap crítica directe” de caràcter personal amb l’encara alcaldessa, Camí Mendoza (“crec que està enfadada”, ha reconegut) ni “en debats sobre el viscut internament”, Klein justificava la necessitat de donar un tomb a la governabilitat de Cambrils en la “pèrdua de confiança” amb la capacitat d’ERC i Junts per Cambrils de portar a bon port “els projectes de mandat. Tenim ganes de canviar el ritme per arribar als objectius del nostre programa”.

Klein ha deixat per més endavant qüestions com cartipàs i definició de les propostes del nou executiu local. Tanmateix, ha reconegut que la decisió final es va cuinar en els darrers 20 dies i que el seu partit va decidir passar-se de bàndol ahir per la nit. “La decisió -de fer costat a la moció- es va plantejar en última instància i en l’últim moment” després d’una suma de petites desavinences de les quals el posicionament sobre l’antiga estació de tren va ser-ne un dels detonants, segons han assenyalat de manera més o menys velada tots els participants a la roda de premsa.

Per la seva banda, la portaveu socialista, Ana López, ha afirmat que, després d’explorar pactes alternatius a l’inici del mandat, “davant el notori fracàs del govern” per “manca de lideratge i paralització i inèrcia de l’acció de govern” calia una recerca del consens amb la resta de grups per poder variar el rumb. López ha justificat la moció tant per la incapacitat de Mendoza d’arribar a acords amb l’oposició com  “qüestions rocambolesques que responien m´´es a interessos de partit” que de ciutat.

En la mateixa línia, el portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, afegia que a “la persistent manca de lideratge ja vista durant el mandat anterior” se li hauria d’afegir el fet que “se’ns ha obviat en qüestions claus. Tot i que des de l’oposició hem formulat propostes molt interessants -en aquest camp ha citat explícitament ordenances municipals i pressupostos-, han estat rebutjades sense argumentació sòlida”. Romera no ha tingut cap inconvenient en reconèixer que quan es va voler explorar el posicionament d’NMC davant la moció (“hi havia bona simptonia des de les converses que van matenir a l’inici del mandat”) es van trobar amb una anàlisi compartida. És a dir, la impressió que la gestió del govern era “manifestament millorable”.

El relat del popullar David Chatelain admetia que “els fets s’han succeït de manera molt ràpida”. També fent esment a la manca de lideratge, el portaveu del PP afegia que l’estratègia comuna pactada entre tots els partits vol fer de Cambrils “una ciutat més neta, més social, més comercial i més segura”. De fet, afirmava que davant “la bona sintonia, l’acord ha estat ràpid, recuperant el diàleg i les sinèrgies” que s’havien produït ja abans que NMC es decantés per ERC i Junts. “Hem acordat un pacte ample, sòlid i sense exclusions, que vol anar en defensa de Cambrils amb un projecte unit i il·lusionant encapçalat per una persona -Klein- que té experiència de govern” i la “valentia que representa donar un pas d’aquestes característiques”.

Malgrat la concòrdia demostrada avui en roda de premsa, diversos detalls han deixat clar que matenir la unitat dels nous socis serà complicada. El primer dard, realista, l’ha llançat López. “Hi haurà discusions”. I el segon ha vingut de la mà del mateix Klein: “Encara no sé si em van expulsar o me’n vaig anar del PSC”.

J.S.