.

Un moment de l'ocupació de les dependències de l'ICS a Tarragona

Desenes de persones han ocupat aquest matí, des de les 11:30 del matí i en una acció sorpresa, els serveis territorials de Salut a Tarragona, a l’avinguda Maria Cristina, per protestar “pel procés de privatitzció de la sanitat pública de Tarragona” que està duent a terme la Generalitat i que en el cas tarragoní atorgarà un ampli poder de decisió a la Xarxa sanitària privada de Santa Tecla. L’acció s’ha dut a terme de manera pacífica i coordinada amb una altra que ha tingut lloc a Barcelona.

Representants sindicals, de partis polítics -en aquest cas, d’Iniciativa per Catalunya i la CUP-, treballadors dels centres sanitaris i entitats com el Grup de treball per la sanitat pública han ocupat l’espai i s’han dirigit al gerent de l’ICS per fer-li el lliurament del manifest de protesta.

Els concentrats rebutgen la creació, que es troba en marxa, d’un nou gestor amb presència d’operadors privats i que suposaria “posar en mans de la sanitat privada” el que són els centres sanitaris públics: “Només així es poden explicar aquests ens misteriosos de naturalesa jurídica indeterminada que vol crear, l’augment de la contractació i compra d’activitat sanitària amb alguns centres privats”, mentre es redueixen “brutalment” els dels centres sanitaris públics de l’ICS i de Joan XXIII, “deixant que les seves instal·lacions funcionin molt per sota de la seva capacitat”.

Contractar a amics, parents i coneguts

Teo Mayayo, delegat sindical i portaveu de l’acte, ha destacat: “Aquest és un acte de protesta pel malbaratament dels diners públics que està fent el Servei Català de la Salut. Té un pressupsot de 8.000 milions d’euros, dels quals 2.500 se’n van a l’ICS, que és la pública; tota la resta ho està contractant a la privada, finançant obres, derivant contractes i contractant a amics, parents i coneguts”.

El col·lectiu demana “un control superior de diners públics”, a empreses com Logaritma, a que “a l’agost passat li van incrementar el pressupost amb uns quants milions d’euros”, o empreses “on la titularitat de la qual abans era del director general del Servei Català de la Salut. O l’econseller Xavier Vendrell, que és administrador únic de sis empreses sanitàries”, ha denunciat Mayayo.

Al seu torn, Ferran Aiximeno, representant sindical de CCOO a la Junta de personal de Joan XXIII, ha denunciat l’opacitat de la creació d’quest ens gestor, que en un any i mig ha de ser operatiu amb molt capital privat i quan acabo aquest procés de creació de sinèrgies, acabarà sent gestionat per la Fundació de Santa Tecla, que és una empresa privada que es nodreix de fons públics, però a qui ningú li demana comptes de com els utilitza”. La Junta de personal i de Primària demanarà una reunió amb el gerent de Salut a Tarragona per conèixer el pla de futur de la sanitat pública a la demarcació.

Altrament, Dolores Lorente, d’UGT ha afirmat que “no permetrem” la privatització de la sanitat pública: “Sempre hem defensat una sanitat pública que no la té cap país”.

J. Garcia