.

Els estudiants de secundària que volen ser mestres han de superar l'examen del proper 27 d'abril. Poden inscriure-s'hi del 26 de febrer al 14 de març

Els estudiants de secundària que volen ser mestres han de superar l’examen del proper 27 d’abril. Poden inscriure-s’hi del 26 de febrer al 14 de març

Els estudiants que volen accedir als graus d’Educació Infantil i d’Educació Primària a alguna de les 9 universitats públiques i privades catalanes que els ofereixen, entre les quals hi ha la URV, han de superar la prova d’aptitud personal (PAP). Per fer-ho cal matricular-s’hi prèviament, a partir del 26 de febrer i fins al 14 de març a través del portal d’accés a la Universitat de la Generalitat.

La prova consisteix en dos exàmens (un de competència lògicomatemàtica i un de competència comunicativa i raonament crític) i es durà a terme el  27 d’abril en diverses universitats simultàniament. Precisament la data és la novetat d’aquest curs, ja que s’avança a les proves d’accés a la universitat.

A la demarcació de Tarragona, la seu de la prova serà el campus Catalunya de la URV, si bé les persones interessades poden inscriure’s per fer la PAP en qualsevol dels centres habilitats amb independència de la universitat on vulguin estudiar.

Josep Maria Cornadó, coordinador general de la PAP per a l’accés als graus de Mestre i responsable d’Ensenyament de mestres de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV, explica que la prova avalua continguts de base cultural, de manera que “l’estudiant no les pot preparar o estudiar, sinó que es tracta d’evidenciar que les persones que accedeixen als graus de mestre porten una motxilla amb coneixements i competències”. Han de demostrar, doncs, el nivell de comprensió i expressió escrita, l’aplicació del coneixement científic, la capacitat de síntesi, la capacitat per interpretar la realitat i predir resultats i l’aplicació dels coneixements bàsics de la lògica en situacions reals, entre d’altres.

A la PAP de 2018 s’hi van presentar 4.156 estudiants, sumant la convocatòria ordinària i l’extraordinària, el 75% dels quals van ser declarats aptes per entrar als graus de mestre. Amb la posada en funcionament d’aquestes proves, amb la prova pilot de l’any 2016, els ensenyaments han detectat una millora en el perfil dels estudiants, detalla Cornadó: “Dominen el sistema lingüístic, tenen una bona preparació cultural, i també experiència en l’àmbit de l’educació no formal, com ara l’escoltisme”.

En aquesta línia, la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV ha iniciat la revisió del Pla d’Estudis dels graus en Educació Infantil i en Educació Primària per incloure, d’una banda, competències més transversals, com ara la comunicació, l’educació emocional, programació neurolingüísitica i l’ampliació d’assignatures sobre tecnologies de la comunicació i la informació, i, de l’altra, més hores de pràctiques.

A més de la convocatòria de la PAP del dia 27 d’abril, hi haurà una convocatòria extraordinària al 19 de juliol, amb un període de matrícula del 9 al 15 de juliol.

La informació necessària per fer la matrícula de la PAP, l’adreça de les seus i els exàmens dels anys anteriors i es poden trobar al web de la Generalitat.