.

.

TOTS 21

Per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, la Regidoria de Cultura i Patrimoni ha organitzat per aquesta Setmana Santa set visites guiades: dues al Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer; i cinc a l’aire lliure: al Coll de Balaguer; al Poblat HIFRENSA, a les fortificacions de la guerra civil espanyola i, com a novetat, també al riu Llastres i a l’illot del Torn.

A “L’Hospital de l’infant Pere” s’hi ha programat dos tipus de visites, que s’ofereixen en diversos idiomes (català, castellà, anglès i francès): unes adreçades al públic general, per als dies 24, 29, 20 i 31 de març i 1 d’abril, a les 11 h; i unes altres dirigides a les famílies, per als dies 24, 30 i 31 de març, a les 17 h. Aquestes visites estan pensades perquè els pares i els fills aprenguin jugant, d’una manera divertida, amb explicacions adaptades a l’edat dels nens i nenes i mitjançant una gimcana. Estan recomanades per als nens que tenen entre 6 i 12 anys.

En cadascuna d’aquestes visites s’hi mostrarà el centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, l’espai museogràfic, situat dins dels murs de l’antic hospital fortalesa, fundat per l’Infant Per d’Aragó i d’Anjou l’any 1344 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Per participar-hi, cal fer una reserva, prèvia al Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, a l’Oficina de Turisme de l’Hospitalet de l’Infant (977 823328) o als telèfons 977 82 33 28 (Turisme) o 697 46 01 26 (guia).

“Viatge al passat del Coll de Balaguer”, del 25 de març a les 11h, es proposarà una passejada per entendre la importància històrica i geoestratègica d’aquest indret.

A la visita guiada “Viatge al passat del Coll de Balaguer”, del 25 de març a les 11h, es proposarà una passejada per entendre la importància històrica i geoestratègica d’aquest indret i per repassar-hi els diferents fets ocorreguts, des de l’època d’esplendor de la Via Augusta, passant pel Pont de La Batalla, del segle XVIII, fins a diferents enfrontaments bèl·lics, com és la Guerra dels Segadors, la Guerra de Successió o la Guerra del Francès.

A la visita guiada “El Llastres, més que un riu”, del 30 de març, a les 11 h, els participants faran un recorregut a peu per aquest riu que va ser punt de trobada de civilitzacions antigues, com els ibers i els grecs, l’establiment dels romans amb la mansió d’Oleastrum; i podran contemplar els ponts de Carles IV i del ferrocarril i la seva història de bombardejos i destrucció durant la guerra civil espanyola.

“L’illot del Torn, els pirates al Coll de Balaguer”, permet observar les restes de la torre de defensa de l’illot del Torn,

Els que facin la visita guiada “L’illot del Torn, els pirates al Coll de Balaguer”, el 31 de març a les 11 h, podran observar les restes de la torre de defensa de l’illot del Torn, del segle XVI, i escoltar les històries de pirates i corsaris que atacaven la costa del mar del Coll de Balaguer.

A la visita guiada “El Poblat HIFRENSA” del 30 i 31 de març a les 17 h, s’hi oferirà un recorregut a peu per aquesta obra del cèlebre arquitecte racionalista Antonio Bonet Castellana. És la darrera colònia industrial de Catalunya, construïda a principis dels anys 70 per acollir les famílies dels treballadors de la central nuclear Vandellòs I. Els visitants podran veure, en concret, equipaments de l’escola Àster i la residència de treballadors solters, i les zones comunes dels habitatges del obrers, els pèrits i els enginyers.

Fortificacions i trinxeres de la línia de defensa republicana al coll de Balaguer.

La visita guiada “Última línia de defensa, les fortificacions de la Guerra Civil al Coll de Balaguer” del diumenge 1 d’abril, a les 11h, permetrà als participants veure trinxeres, nius de metralladora, refugis, polvorins, etc. que hi va construir l’exèrcit republicà per evitar l’entrada de l’exèrcit nacional.

Per prendre part en aquestes cinc visites guiades a l’aire lliure, que s’ofereixen en català i en castellà, també cal fer reserva prèvia. En aquest cas, al Centre de visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, a l’Oficina de Turisme, a la pàgina web www.culturaalabast.cat o als telèfons 977 82 33 28 (Turisme) o 669 283 728 (guia).