.

.

TOTS 21

Cartell del moviment contra els símbols franquistes

Cartell del moviment contra els símbols franquistes

Avui, 15 de gener de 2019, marquen 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Tarragona. Aquest any passat 2018 se n’han complert 40 del naixement del règim del 78. L’existència de símbols feixistes exhibits a la via pública de Tarragona posa de manifest que la nostra no és una democràcia sana i que encara no s’ha fet net amb el franquisme.

La llei 52/2007, de 26 de desembre, coneguda com a “Llei de Memòria Històrica”, estableix a l’article 15 que les administracions públiques estan obligades a retirar de la via pública aquests símbols.

Per altra banda, l’entrada en vigor de la llei 5/2017, de 28 de març, afegeix a la Llei del dret a l’habitatge un termini d’un any per retirar les plaques d’aquells edificis que ja han perdut la protecció oficial.

A l’Ajuntament de Tarragona es va aprovar, l’abril de 2017, una moció presentada per la CUP per a retirar d’ofici les plaques de les façanes.

La existència d’aquestes plaques és, per tant, no sols il·legal, sinó també intolerable que perduri en el temps.

El dia 19 de gener de 2019 diverses entitats tarragonines convoquen, de nou, una retirada popular de simbologia franquista per tal de dur a terme el que l’Ajuntament hauria d’haver fet d’ofici.